Motociklisti u BiH još čekaju novi pravilnik i pogodnost registracije na šest mjeseci

Iako je motociklistima u Bosni i Hercegovini obećana pogodnost registrovanja motocikala na period kraći od godinu, to se još nije desilo. Iz resornog ministarstva govore nam kako ponovo pripremaju novi pravilnik.

Naime, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH prošle godine je pokrenulo usvajanje novog pravilnika o registraciji vozila, koji obuhvata i nova pravila za rok važenja registracije motocikala.

Sredinom godine trebao je biti predstavljen Nacrt pravilnika koji bi se primjenjivao od 1. januara 2019. godine, a sada saznajemo kako se kreira novi pravilnik.

“U toku su pripreme novog teksta Pravilnika o registraciji vozila, koji donosi državni ministar komunikacija i prometa BiH, u saradnji s tijelima nadležnim za unutrašnje poslove, a kojim se vrši usklađivanje s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH te otklanjanje manjkavosti i nedorečenosti koje su uočene prilikom primjene važećeg pravilnika”, odgovorili su nam iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Iz nadležnog ministarstva potvrdili su nam kako je predviđeno da prema novom pravilniku rok važenja registracija za motocikle, tricikle, četverocikle, lejk motocikle, vozila za stanovanje ili kampovanje, može biti i kraći od godinu, s tim da ovaj rok ne može biti kraći od šest mjeseci.

Inače, ljubitelji dvotočkaša u BiH sada plaćaju registracije za cijelu godinu, iako motocikle mogu voziti samo nekoliko mjeseci godišnje.

Evropske zemlje već godinama imaju praksu sezonske registracije motocikala, što je od prošle godine moguće i u susjednoj Srbiji.

 

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: