Mladi Teslićanin osporio rezultat poznatog ruskog matematičara

Matematičar sa Univerziteta u Banjaluci Nebojša Đurić osporio je rezultat poznatog ruskog matematičara Vjačeslava Јurka, objavljeno je na sajtu ovog univerziteta.

Đurić je viši asistent za užu naučnu oblast Matematička analiza i primjene, zaposlen na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Đurić i Sergej Butrin, ruski matematičar sa Državnog univerziteta Saratov, objavili su naučni rad “O nejedinstvenosti konstrukcije Šturm-Liuvilovog operatora sa kašnjenjem” u prestižnom naučnom časopisu “Communication in Nonlinear Science and Numerical Simulation” sa impakt faktorom 4,11.

Riječ je o radu u kojem je oboren rezultat profesora Јurka, jednog od vodećih svjetskih naučnika, specijalizovanih za inverznu spektralnu teoriju, navedeno je na sajtu banjalučkog Univerziteta.

“U tom radu smo dali negativan odgovor na pitanje “Postoji li jedinstveno rješenje inverznog problema za Šturm-Liuvilove operatore sa konstantnim kašnjenjem i Dirihle/Nojmanovim graničnim uslovima?”. Već tada se pojavila sumnja u Јurkov rezultat koji se odnosi na teoremu jedinstvenosti inverznog problema Šturm-Liuvilovog operatora sa konstantnim kašnjenjem i Robinovim graničnim uslovima”, kaže Đurić.

Poslije šest mjeseci rada na ovom problemu, Đurić i Buretin su uspjeli da konstruišu kontraprimjer i ospore teoremu jedinstvenosti koju je zagovarao čuveni profesor Јurko.

Dodaju i da je nedugo poslije Đurićevu ideju prihvatio Sergej Buterin, te da se njihova saradnja ispostavila uspješna, a rezultati su promijenili pristup u inverznoj spektralnoj teoriji za diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

Ostavite komentar: