Mladi Banjalučanin na neobičan način proslavio punoljetstvo

Oko 25 građana svih generacija danas je podržalo akciju darivanja krvi koju je organizovao učenik Medicinske škole Nedeljko Gavranović, koji je na ovaj način želio da obilježi punoljetstvo, ali i da mlade animira da se u što većem broju uključe u ovu humanu misiju.

Nedeljko je rekao da je početkom ove godine došao na ideju da organizuje ovu akciju.

– Za krv nema zamjene i dobrovoljni davaoci krvi su od presudnog značaja. Sačekao sam da napunim 18 godina kako bi i sam mogao da učestvujem. To je humana akcija u kojoj mi pomažemo potpunom strancu i pomažemo društvu – naveo je on.

Nije zadovljan odazivim mladih, jer smatra da svijest mladih o značaju darivanja krvi nije na dobrom nivou.

– To bi u narednom periodu trebalo promijeniti, kako bi što više mladih darovalo krv – kazao je on.

U akciji su učestvovali i članovi udruženja Kozara ultra trail, a predsjednik Nevena Stojaković je rekla da ovo udruženje učestvovalo u dosta humanitarnih akcija.

– Čast je što je Nedeljko, koji je koordinator za volontere u našem udruženju organizovao ovu akciju. Drago mi je što su se javili svi oni koji su na ovaj način željelji da pomognu i daju krv – kazala je ona.

Dodala je da je Nedeljko u maju napunio 18 godina, ali da se tada akcija nije mogla organizovati zbog aktuelne epidemiološke situacije.

– On je rekao ne zeli poklone. Kazao je: “Želim da dobrovoljno dam krv” – kazala je ona i dodala da će danas biti 11. put kako daruje krv.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan je kazala da su zbog aktuelne epidemiološke situacije brojne akcije darivanja krvi koje su se inače dešavale otkazane.
– Tako da ce cijeli juni biti u znaku akcija dobrovoljnog darivanja krvi ali sa manjim brojem ljudi, da bi mogli da ispunimo sve higijensko epidemiološke mjere i da se ne okuplja veliki broj ljudi – objasnila je ona.

Istakla je da je svaki davalac krvi dobrodošao. Kazala je da je stanje sa rezervama krvi stabilno.

Akciju je podrzala i specijalista opšte medicine u penziji doktor Mira Popović koja je rekla da je na društvenim mrežama vidjela da Nedeljko organizuje ovu akciju.

– Bila sam ganuta mladim čovjekom koji na ovaj način želi dio sebe da pokloni drugima – navela je ona.

Kako ne bi zaboravili ovo darivanje krvi i human čin Popović je rekla da je za sve one koji budu darivali dragocijenu tečnost obezbjeđen poklon knjiga “Dnevnik ratnog hirurga”, doktora Miodraga Lazića.

– Doktor Lazić nije dijelio ljude ni po rasi, ni naciji, ni po partijskoj pripadnosti i za njega je krv bila neophodan lijek koji je samo mogao dati čovjek – kazala je ona.

 

Izvor.(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: