Misteriozan slučaj u BiH! Kako je dijete od svega 18 mjeseci povrijeđeno u vrtiću

14.02.2024. | 14:57

U sarajevskom vrtiću “Žubor” u naselju Vojničko/Saraj Polje roditelji jedne djevojčice prije nekoliko dana proživljavali su pravu dramu.

Dobili su poziv iz vrtića putem kojeg su obaviješteni da su na osamnaestomjesečnoj djevojčici vidjeli neutvrđene povrede.

Roditelji su došli po dijete i odveli je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Kako je za N1 ispričao otac djevojčice Irfan Hasković, nakon što su ju odveli na KUM tamo su dobili povredni list i konstatovane su joj povrede.

“Ljekari su utvrdili povrede na licu i ramenu, od noktiju. Na dijete je izvršen napad, ne znamo od koga. Otišli smo u vrtić, i tamo sve negiraju. Kontaktirali smo prvo saobraćajnu policiju Policijske stanice Dobrinja, pa je potom cijeli slučaj prebačen na PU Novi Grad Sarajevo u Švrakinom Selu. Mi smatramo da se nešto prikriva jer nam govore nebulozne priče”, kazao je Hasković za N1.

Uključila se policija

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su kazali da rade na ovom slučaju i to u saradnji sa sarajevskim kantonalnim tužilaštvom.

“Dana 08.02.2024.godine oko 17.30 sati u PU Novi Grad pristupio je građanin I.H. koji je prijavio da je od strane vaspitačice u vrtiću “Žubor”, ulica Teheranski trg, područje općštine Novi Grad, obaviješten putem telefona da su na njegovom djetetu primijećene povrede koje su nastale na neutvrđen način. Prijavitelj je dijete odveo na ljekarski pregled, nakon čega je pristupio u PU Novi Grad, gdje su policijski službenici obavili razgovor i sačinili službenu zabilješku. Policijskim službenicima je prijavitelj predao i ljekarski nalaz djeteta, o čijem sadržaju, s obzirom na činjenicu da je riječ o djetetu, Uprava policije ne može iznositi detalje. Policijski službenici su odmah obavijestili dežurnog tužioca KTKS, koji je izdao usmenu naredbu da se prijavitelj I.H. sasluša na Zapisnik o saslušanju svjedoka i da se u službene prostorije PU Novi Grad, u svojstvu svjedoka, pozovu vaspitačice predmetnog vrtića, a što su policijski službenici i uradili. Dana 09.02.2024. godine o svim utvrđenim činjenicama, kao i o prikupljenom operativnom materijalu, obaviješten je dežurni tužilac KTKS koji je naložio da se cjelokupni prikupljeni operativni materijal dostavi Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na uvid i tužilačku odluku”, saopćšteno je za N1 iz MUP-a KS.

U sarajevskom kantonalnom Tužilaštvu su samo kratko kazali da čekaju da MUP KS dostavi izvještaj kako bi nastavili rad na ovom predmetu.

Odgovor JU “Djeca Sarajeva”

Na upit televizije UNA odgovorili su iz JU “Djeca Sarajeva”.

“U vezi s Vašim upitom koji se odnosi na nemili događaj u vrtiću ‘Žubor’ obavještavamo Vas da je Javna ustanova ‘Djeca Sarajeva’ Sarajevo upoznata s navedenim slučajem, te da poduzima sve potrebne radnje kako bi se utvrdilo šta se desilo u konkretnom slučaju. O poduzetim radnjama i njihovom ishodu, JU ‘Djeca Sarajeva’ Sarajevo će blagovremeno obavijestiti roditelje djeteta. Takođe, naglašavamo da je sigurnost djece u JU ‘Djeca Sarajeva’ na prvom mjestu, te izražavamo žaljenje zbog nemilog događaja. Ukoliko se utvrdi odgovornost zaposlenika JU ‘Djeca Sarajevo’ Sarajevo isti će snositi odgovarajuće sankcije u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnosti. Obzirom na situaciju, a radi zaštite identiteta djece nismo saglasni sa snimanjem prostorija vrtića ‘Žubor'”, naveli su.

“Žubor” je jedan od novijih vrtića u Sarajevu. Nakon što je prethodno na ovoj lokaciji bio Biro za zapošljavanje Novog Grada Sarajevo, prije četiri godine ponovo je otvoren vrtić u kojem se nalaze dvije odgojne grupe za djecu uzrasta od jedne do tri i od tri godine do polaska u školu.