Ministarka posjetila Laktaše: Arheološko nalazište kod Bakinaca kulturno bogatstvo Srpske

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da arheološko nalazište kod Bakinaca predstavlja veliki turistički potencijal Laktaša i kulturno bogatstvo Republike Srpske.

Tokom današnjeg razgovora o ovom nalazištu sa načelnikom Laktaša Miroslavom Bojićem i predstavnicima nadležnih institucija, Trivićeva je naglasila da značaj lokaliteta Gradina u Bakincima prevazilazi okvire Srpske, jer je on poznat regionalnim i svjetskim stručnjacima iz oblasti arheologije i srodnih nauka.

“Zbog značaja ovog arheološkog nalazišta, krajem 2021. godine institucije Republike Srpske nastavile su aktivnosti sa liderima u konzervaciji nepokretne baštine, a oni su nakon obilaska lokaliteta ustanovili da je potreban hitan nastavak arheoloških i konzervatorskih radova, koji bi uključivali iskopavanje, uz stručno vođenje domaćih i stranih arheologa, te rekonzervaciju postojećih i konzervaciju novoiskopanih temelja”, rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da lokalitet trenutno nije dovoljno zaštićen i da je zbog toga izložen lokalnim i stranim pljačkašima koji nepovratno uništavaju ovu kulturnu baštinu Srpske, a pronađeno iznose i prodaju u inostranstvu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Trivićeva je navela da će se sva buduća iskopavanja i konzervacije vršiti uz dozvole i nadzor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Iz Ministarstva podsjećaju da su arheološka istraživanja vršena od 2012. do 2015. godine i tom prilikom je utvrđeno postojanje kasnoantičkog naselja koje su činila tri utvrđenja – gornji, donji i srednji grad, uz par izdvojenih graditeljskih cjelina.

Iskopavanja su prvenstveno bila usmjerena na tri bazilike impozantnih dimenzija van gradskih zidina koje svjedoče o značaju ovog mjesta kao duhovnog centra i na potpuno drugačiji način osvjetljavaju istoriju ovih krajeva.

Današnjem sastanku prisustvovali su direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Jasna Milešević, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković, predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Srpske, te stručni tim koji će u narednom periodu nastaviti sa arheološkim radovima na lokalitetu Gradina.

Ovaj lokalitet je na osnovu pokretnih nalaza smješten u period 5. i 6. vijeka nove ere.

Ostavite komentar: