Ministar Milunović posjetio Organizaciju amputiraca „UDAS“

​Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović istakao da je Organizacija amputiraca “UDAS” jedina organizacija koja ima socijalnu kartu svih svojih članova i može realno da sagleda njihove potrebe, te da kao takva može biti primjer organizacijama proisteklim iz otadžbinskog rata i ostalim nevladinim organizacijama u Republici Srpskoj.

Ministar je, nakon današnje posjete ovoj NVO od javnog interesa, rekao da su predstavnici ove organizacije zadovoljni rješenjem problema nabavke ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide od prve do pete kategorije u Republici Srpskoj, ističući da se godišnje iz budžeta Republike Srpske za ove namjene izdvaja 2,5 miliona KM.

“Uvjeren sam da će amputirci u Brčko distriktu ubrzo ostvariti prava na ortopedska pomagala prema propisima koje imamo u Republici Srpskoj”, istakao je Milunović.

Naglasio je da očekuje da će Vlada Srpske u prvom kvartalu ove godine donijeti novu uredbu o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

“Nakon usvajanja nove uredbe, svi korisnici koji se nisu prijavili, a ispunjavaju uslove, zauzeće mjesto na toj listi i prema određenoj dinamici koju će utvrditi Vlada, prema raspoloživim sredstvima biće stambeno zbrinuti”, rekao je ministar.

Predsjednik Organizacije amputiraca “UDAS” Željko Volaš rekao je novinarima da je na sastanku bilo govora o tome kako poboljšati kvalitet života amputiraca žrtava mina u Republici Srpskoj.

On je podsjetio da “UDAS” već ima programe podrške ekonomskog osnaživanja porodica, pojedinaca i svojih članova, koje će aktivirati kroz resorno ministarstvo i određene fondove koji se rade u saradnji sa EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Volaš je rekao da su amputirci korisnici pomagala na terenu zadovoljni ostvarenim pravom na ortopedska pomagala u Republici Srpskoj iz prošle godine, jer je time povećan kvalitet ortopedskog pomagala u odnosu na raniji period.

 

Ostavite komentar: