Ministar bezbjednosti uvjerava: Nema pokazatelja o povećanom broju migranata iz Avganistana

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je danas u Sarajevu da za sada nema nikakvih pokazatelja da raste broj migranata u BiH koji dolaze iz Avganistana, ali da su spremni da reaguju ukoliko do toga dođe.

“Naš sistem je spreman da apsorbuje eventualni procijenjeni porast broja migranata sa prostora Avganistana, iako za sada nema indicija koje potvrđuju neka očekivanja da će se to desiti, što ne znači da dalji razvoj situacije na tom području to neće proizvesti”, izjavio je Cikotić novinarima u Sarajevu.

Cikotić i sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Vendelin Lajtner potpisali su danas u Sarajevu memorandum o saradnji u oblasti azila i migracija.

Cikotić je izjavio da su tokom sastanka sa Lajtnerom bezbjednosna pitanja u vezi sa migracijama i azilom dominirala, ali se govorilo i o znatno širem kontekstu koji podrazumijeva međuzavisnost i međupovezanost zemalja u regionu po svim bitnim pitanjima iz ove oblasti.

“Osim dokumenta koji smo danas potpisali, mi smo komentarisali veoma sadržajnu saradnju u sferi bezbjednosti, pa i migracija i azila između dvije zemlje, te korisne i pozitivne efekte odlaska velikog broja profesionalaca i predstavnika različitih elemenata bezbjednosti BiH u Slovačku”, istakao je Cikotić.

On je dodao da je bilo riječi i o novim zajedničkih aktivnosti razmjene iskustava i mehanizama u pogledu kontrole boravka i kretanja migranta, mogućih pitanja readmisije, utvrđivanja i razmjene podataka o identitetu migranata i metoda njihove identifikacije.

“Govorilo se u širem bezbjednosnom kontekstu na koji način migracije i pitanja azila utiču na mnoge druge bezbjednosne rizike, prijetnje i izazove”, istakao je Cikotić.

Cikotić je naveo da je potpisani sporazum o readmisiji sa Pakistanom ratifikovan prije nešto više od mjesec sa obje strane i već se radi na pripremi za njegovu realizaciju. On je istakao da je taj sporazum proizveo značajne efekte i do sada, u smislu smanjenja broja migranata iz Pakistana na prostoru BiH.

Lajtner je istakao da je pitanje migracija i azila ozbiljna tema, te da Slovačka jasno shvata da su građani BiH i institucije ispoljili izrazitu solidarnost prema izbjeglicama.

“Usaglasili smo se da se ojača saradnja, posebno kada je u pitanju zapadni Balkan u vezi sa migracionim putem, na čijoj se ruti nalaze zemlje koje su na tom području. Želimo zajedničku saradnju, koju namjeravamo razvijati na stručan način”, istakao je Lajtner.

On je dodao da je u svemu potrebna i pomoć EU, ne samo sa poboljšavanjem uslova za kontrolu migracija, nego i kada je u pitanju djelovanje centara za migrante.

Ostavite komentar: