Minimalac legao na račune 34.000 radnika

Minimalnu aprilsku platu sa doprinosima u Srpskoj dobilo je oko 34.000 radnika, a zaključno sa jučerašnjim danom istekao je i rok poslodavcima da se prijave za isplatu te pomoći iz Kompenzacionog fonda RS.

U Poreskoj upravi RS kazali su juče “Glasu Srpske” da su obradili sve pristigle potpune zahtjeve za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu platu pravnih lica i preduzetnika kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali da rade u aprilu.
– Poreska uprava je za april obradila zahtjeve na iznos od oko 24,5 miliona KM za oko 34.000 radnika i te podatke smo proslijedili Ministarstvu finansija RS, koje vrši isplate iz Kompenzacionog fonda RS – navedeno je u Poreskoj upravi.S obzirom na to da je rok za podnošenje pisane izjave sa zahtjevom za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu 10. jun, Poreska uprava će sve te potpune zahtjeve koji pristižu i posljednjeg dana obraditi u kratkom roku i proslijediti Ministarstvu finansija RS.
– Obaveza Poreske uprave RS u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona bila je da zaprima i odobrava zahtjeve pravnih lica i preduzetnika i utvrđuje da li ostvaruju pravo za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu. Dakle, svim obveznicima koji ispunjavaju uslove propisane uredbom i koji se nalaze na spiskovima nadležnih ministarstava biće odobreni zahtjevi – naveli su u Poreskoj upravi.
Ministarka finansija RS Zora Vidović juče nije odgovarala na naše pozive, a ranije je navela da, kako zahtjevi od strane Poreske uprave pristižu, tako se odmah i isplaćuju minimalci onima koji nisu radili ili im je bio zabranjen rad u aprilu.
Predsjednik Udruženja radnika ugostitelja i turizma RS Željko Tatić ističe da svi radnici iz sektora koji predstavlja još nisu dobili najnižu platu od 520 maraka iz budžeta RS.- Svi smo se na vrijeme prijavili za tu pomoć, ali džaba. Imamo tačno imena i prezimena radnika koji još nisu dobili tu najnižu platu.
Pojedini naši radnici već dva mjeseca žive od minimalca koji su dobili za mart od poslodavca. Ne znam kako preživljavaju uopšte – naveo je Tatić i dodao da noćni klubovi još nisu dobili dozvolu za rad, a njihovi radnici nemaju nikakva primanja pa ni minimalac iz budžeta za april.
Prema računici Ministarstva privrede i preduzetništva RS ukupan broj zaposlenih koji nisu radili u aprilu je 68.603, a ukupne obaveze za minimalnu bruto platu za njih iznose više od 53 miliona maraka. 

 

 

Izvor: Glas Srpske

Ostavite komentar: