Milunović: Obezbjeđena redovnost isplate primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da je Vlada opredijeljena da se u ovoj godini obezbijedi dosadašnji nivo i redovnost isplate za oblast boračko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata.

Milunović je rekao da je ukupan budžet za boračko-invalidsku zaštitu kada je riječ o vojnim i civilnim invalidninama i boračkih dodataka ostao isti na nivou prošlogodišnjeg.

On je naveo da će u budžetu u ovoj godini ukupno da nedostaje 1,7 miliona KM za isplatu na nivou boračkih dodataka, ali da će ta sredstva u idućoj godini biti obezbijeđena i isplaćena u kontinuitetu.

“Nama je ostala mogućnost samo preraspođele, s obzirom na to da je budžet jedinstven i da pokušamo da obezbijedimo dosadašnji nivo i redovnost isplate, a što će Vlada Republike Srpske u ovoj godini i učiniti”, istakao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je Ustavni sud Republike Srpske donio odluku i osporio odredbu o boračkom dodatku koja je glasila da se pravo na mjesečni borački dodatak stiče u narednoj kalendarskoj godini u odnosu na godinu u kojoj borac navršava 60 godina života.

“Prema odluci Ustavnog suda Republike Srpske, Vlada je morala da promijeni taj član Uredbe o boračkom dodatku i na osnovu takve nove uredbe i nove odredbe borac stiče pravo na mjesečni borački dodatak u narednom mjesecu u odnosu na mjesec u kojem je navršio 60 godina života”, pojasnio je Milunović.

On je rekao da će iz tog razloga, umjesto više od 6.000 boraca koja je trebalo da uđu u pravo u ovoj godini na mjesečni borački dodatak, u toku ove kalendarske godine imaćemo još 6.100 boraca.

Milunović je napomenuo da su u periodu od 2013. do 2018. godine lične i porodične vojne i civilne invalidnine imale porast od 14,9 odsto.

On je rekao da je budžet ove godine u odnosu na prethodnu uvećan samo po nekoliko osnova, a odnose se na borce koji nisu imali mogućnost da imaju 15 godina rada osiguranja da zajedno sa boračkim stažom ostvare pravo na mjesečnu penziju.

Milunović je rekao da je u ovogodišnjem budžetu izdvojena posebna stavka za primjenu Zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Vlada Republike Srpske donijela je juče odluku kojom je ovogodišnja osnovica za obračun mjesečnih primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata ostala na nivou prethodne godine.

 

Ostavite komentar: