Milion KM za programe zapošljavanja djece poginulih boraca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas u Banjaluci da bi Vlada Srpske trebalo da na idućoj sjednici usvoji Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, koji obuhvata programe zapošljavanja, samozapošljavanja i pripravnički staž za šta će iz budžeta biti izdvojeno milion KM.

Nakon sastanka sa predstavnicima Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Milunović je rekao novinarima da je resorno ministarstvo kroz akcione planove zapošljavanja od 2011. godine zaposlilo 1.803 djece poginulih boraca, dok je na evidenciji nezaposlenih još njih 1.149.

Milunović je istakao da Projekat zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca ima 63 odsto uspješnosti, što se smatra zadovoljavajućim.

On je rekao da će u Republici Srpskoj biti nastavljeno stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija kroz donošenje nove Uredbe kojom će biti otklonjene sve mogućnosti zloupotrebe.

Milunović je rekao da će resorno ministarstvo podržati nastojanje Republičke organizacije da se podignu spomen-obilježja poginulima iz Republike Srpske na prostoru FBiH i projekte izdavaštva te organizacije.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da prilikom zapošljavanja djece poginulih boraca postoji birokratski odnos kod određenih institucija i pojedinaca pri odlučivanju za zapošljavanje djece porodica pogiunulih.

On je rekao da još ima 700 porodica poginulih koje nisu stambeno zbrinute, zbog čega je potrebno da Vlada Republike Srpske donese uredbu o planovima realizacije i projektom finansiranja.

 

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar: