Migrantski centar u Blažuju potencijalna je ekološka i kovid bomba

Mještani Blažuja kod Sarajeva u stalnom su u strahu zbog velikog broja migranata. Migrantski centar je, tvrde, bez ikakve kontrole, a, kako upozoravaju, on je i potencijalna ekološka, ali i kovid bomba!

Migranti nekontrolisano napuštaju centar i kreću se po Blažuju, što izaziva strah kod stanovništva, kako zbog čestih incidenata koje prave tako i zbog, kako navode, širenja korone.

Haotična situacija

Dok policijski sat važi za sve građane Federacije, to se, kako tvrde, ne odnosi i na migrante, koji u grupama napuštaju centar često poslije ponoći. Stanovnici Blažuja zbog toga traže da se ograniči kretanje migranata.

U migrantskom kampu u tom naselju posljednjih dana primijećen je dolazak većeg broja migranata. Kako se ekipa Dnevnog avaza uvjerila na licu mjesta, u centru vlada haotična situacija.

Migranti ulaze mimo službenog ulaza, i to kroz ogradu koja je na mnogim mjestima razvaljena. Zbog toga niko i ne zna koliko ih trenutno tu boravi.

Na livadi u blizini kampa zatekli smo grupu migranata koji, iako posjeduju papire, kažu da im nije dozvoljen ulaz u centar.

– Situacija je veoma teška. Krenemo ući i policija nas istjera. Problem je koronavirus. Svaku noć spavamo ovdje. Svaki dan nas odbijaju – govore nam migranti koji tvrde da su u BiH tek tri dana i da se u skorije vrijeme planiraju preko Hrvatske i Slovenije domoći EU.

Ljekarska pomoć

Na ulazu u centar zatekli smo Ashrafa Amrisa (31) iz Maroka, koji je pred službenim ulazom čekao na ljekarsku pomoć. Došao je, kako kaže, s Grbavice, uz pomoć građana.

– Ne mogu stajati na nogama. Procedura je katastrofa. Dali su mi paracetamol. On je za prehladu, a ja imam bolove u stomaku – rekao je on.

Par koji se brinuo o migrantu prethodnih 10 dana tvrdi da je on u užasnim bolovima te da su mu pomagali koliko su imali mogućnosti.

S druge strane, mještani koji žive u blizini kampa su ogorčeni. smeće, prljavština, bačena odjeća i fekalije samo su neki od problema na koje su se žalili. Kažu i da su donedavno iz obližnjeg potoka mogli piti vodu, a danas je on pun fekalija.

– Unazad nekoliko mjeseci njih je bilo nekoliko hiljada. Nije sigurno ići cestom, jer se tuku. Uriniraju cestom i skidaju se goli. Zovneš policiju, a oni tek dođu za sat i po. I kad dođu na teren, kažu da za njih nema zakona i da je država takva – ispričao  je za “Avaz” jedan mještanin Blažuja.

Sve je prljavo

Razočarani su u vlast i institucije koje su nadležne za ovo pitanje.

– Osjećamo se nesigurno. Ovo je ekološka bomba. Sve nam je zaprljano. Niko nam se od nadležnih nije javio. Hitno trebamo deratizaciju i dezinfekciju. Tražimo da se uvede kućni red i da se migranti ne mogu kretati poslije 18 sati. Ne želimo ih na ulici – kazala je mještanka Belma Čustović.

Mještani su ogorčeni i žale se da su prepušteni sami sebi.

– Znalo se desiti da neko hoda s kesama i oni čovjeku jednostavno priđu, otvore mu kesu i uzmu šta im se svidi. Ako im se suprotstavi, uzmu šrafciger i prijete. Piju po cijeli dan – riječi su jednog mještanina.

 

 

Ostavite komentar: