Meteorolozi upozoravaju: Za naredne dane aktiviran narandžasti meteoalarm, moguće ljudske žrtve

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) objavio je narandžasti meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Vremenska pojava, zbog koje se izdaje upozorenje, odnosi se na visoke dnevne tempertaure i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa.

Vremenski interval za koji se izdaje upozorenje je od danas do ponedjeljka.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnje temperature od 16 do 23, na jugu od 22 do 26, a dnevne od 32 do 38 stepeni Celzijusa.

I drugog dana vikenda, u nedjelju, sunčano i vruće. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni.

Ugodnije neće biti ni uveče. Naime, očekuju se tropske noći s temperaturom oko 20 stepeni.

Usljed visokih temperatura, kod osjetljivih osoba može doći do izraženijih tegoba, stoga je preporučljivo uzdržati se od pretjeranih aktivnosti, redukovati boravak na otvorenom i uzimati dovoljno tečnosti. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

Kako su pojasnili iz FHMZ, prognozirane su neuobičajene vremenske prilike.

– Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državna tijela – objavljeno je na stranici FHMZ, a prenosi Fokus.ba.

Sunčano i vruće biće i početkom naredne sedmice. U ponedjeljak, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 40 stepeni Celzijusa.

U utorak, 13. avgusta, sunčano. Tokom poslijepodneva postepen porast naoblake sa zapada što prema kraju dana ili u večernjim satima ponedje može usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 37 stepeni Celzijusa.Ostavite komentar: