“Medicinari na izmaku snaga”: Jerinić istakao da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća

Komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Boris Jerinić upozorio je da je epidemiološka situacija u ovom gradu zabrinjavajuća, da su zdravstveni radnici na izmaku snaga i apelovao na građane da poštuju epidemiološke mjere.

Jerinić je nakon današnje, 21. sjednice gradskog Štaba rekao novinarima da se u gradu i dalje sprovode odluke i mjere Republičkog štaba, do 30. novembra, te da će posegnuti za rigoroznijim mjerama ukoliko se za to ukaže potreba.

On je naveo da je medicinsko osoblje na izmaku snaga i pozvao sve ljude iz ove struke, a koji do sada nisu, da se uključe u borbu i priključe bolnici, odnosno lokalnom Domu zdravlja.

Ljekar Bolnice “Sveti apostol Luka” Aleksandar Subotić kaže da je pola bolnice pretvoreno u kovid odjeljenje.

“Infektivno, grudno, kožno, neurologija, psihijatrija i urologija pretvoreni su u odjeljenja za kovid pacijente. Te službe nismo ugasili, već spojili sa drugim da bi dobili prostor i krevete”, rekao je Subotić i dodao da su popunjena 154 kreveta od ukupno 214 za kovid pacijente, od kojih 14 u jedinici za intenzivnu njegu.

Subotić je naveo da je na radu u kovid odjeljenjima angažovano 116 medicinskih sestara, 36 doktora, kao i pomoćno osoblje.

Prema njegovim riječima, od oko 800 zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, do sada je na virus korona bilo pozitivno 105 radnika, aktivna su 45, a na sreću nije bilo preminulih.

“Ostali radnici angažovani su na zbrinjavanju ostalih hitnih stanja. Prošlu sedmicu imali smo 50 hitnih operacija, a bili smo prinuđeni da napravimo i hirurški kovid”, rekao je Subotić.

On je upozorio da se, pored kadrovskih problema, bolnica susreće i sa povećanim materijalnim troškovima, te naveo da je u novembru za kiseonik potrošeno 140.000 KM, dok je za isti period prošle godine utrošeno 7.000 KM.

Subotić je apelovao na građane da se uzdrže od proslave slava i drugih svečanosti.

Ljekar u Domu zdravlja Doboj Marina Jotić Ivanović kaže da su na području Doboja evidentirana 164 lica pozitivna na virus korona, a da je pod nadzorom 484.Ostavite komentar: