Manje gimnazije, više zanata: Umičević ministarki predložio reformu obrazovanja

28.02.2023. | 15:36

Omogućiti besplatne udžbenike i prevoz srednjoškolcima, savjeti su koje je putem društvenih mreža banjalučki odbornik, senator Republike Srpske i tehnički direktor kompanije “Bema”, Marinko Umičević, uputio ministrici prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Željki Stojičić.

Umičević predlaže i da se od sljedeće školske godine uvede obavezna srednja škola, kao i da se smanji broj odjeljenja u ekonomskoj školi i gimnaziji, jer ih kako kaže, bude deset i više.

“Predlažem da već sad svi zajedno krenemo u akciju, poslodavci, resorno ministartsvo, da animiramo i edukujemo djecu da nije sramota biti radnik. Da animiramo prije svega roditelje koji imaju naveći uticaj na upis djece u školu, da je danas bolje biti vodoinstalater, stolar, zidar i obućar, šta meni fali”, ističe Umičević, koji dodaje da ne može preko noći da se stekne lagodan život.

Troškove kupovine udžbenika bi trebalo da snosi Vlada, a poslodavci bi, prema njemu, nakon školovanja zaposlili te učenike i, po uzoru na “Bemu”, omogućili besplatan prevoz.

“Kao što je tvornica obuće Bema uradila prije četiri godine, kada smo platili autobuske karte i knjige, te dali po dva para cipela za učenike smjera obućar modelar, koji je uveden na moju inicijativu”, smatra on.

Na kraju dodaje da bi srednja škola trebala biti besplatna, i kako kaže, ona jeste besplatna ako se učenicima obezbijede knjige i prevoz.

Srđan Banović, BL portal