Sve veći problem mladih: Maloljetne djevojke opijaju se više od dječaka

20.03.2024. | 09:25

Prema podacima Evropske zdravstvene ankete, Hrvatska je među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 odsto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom.

Kako je u utorak saopštio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, po nekim pokazateljima velikog istraživanja sprovedenog 2022. godine učenice su prestigle učenike.

Tako je alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo 41,5 odsto dječaka i čak 45,1 odsto djevojčica u dobi od 13 godina, te 66,4 posto mladića i čak 71 djevojaka u dobi od 15 godina.

Djevojke prestigle mladiće

Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće i u opijanju, pa se 43,9 odsto djevojaka opilo najmanje jednom u životu, dok se isto odnosi na 42,5 odsto mladića u dobi od 15 godina.

Tokom 2022. u Hrvatskoj se opet primjećuje rast opijanja kod učenika i učenica, odnosno nešto veći udio nego 2018. godine, posebno u dobi od 11 godina, i to kod djevojčica više nego kod dječaka.

To je srazmerno drugim pokazateljima mentalnog zdravlja koji ukazuju na veću osjetljivost učenica tokom i nakon pandemije u odnosu na učenike, prenosi Danica.hr..

“Štetna upotreba alkohola ubraja se među glavne faktore rizika za razvoj bolesti, invaliditeta i smrti. Svjesni smo da zloupotreba alkohola nosi niz ozbiljnih zdravstvenih posljedica, uključujući bolesti jetre, srca, mentalne poremećaje i povrede. Alkoholizam nije samo problem pojedinaca, već ima šire posljedice na porodice, zdravstvene sisteme i društvo u cjelini”, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.