Mali heroji: Djeci oboljeloj od dijabetesa u Srpskoj trebaju bolji uslovi liječenja

Bockanja dječjih jagodica najmanje 15 puta dnevno, stalno preračunavanje unosa ugljenih hidrata, strah od pada u hipoglikemijsku komu, noćna buđenja, cjelodnevni nadzor i da ne nabrajam dalje.

Ovim riječima je poznati banjalučki doktor Stanislav Palija, specijalista ortopedske hirurgije, na svom FB profilu opisao način na koji u Srpskoj žive djeca oboljela od dijabetesa i koliko snage njihovi roditelji moraju da imaju. Uz objavu je podijelio tekst koji je objavljen u “EuroBlicu” i na portalu Srpskainfo, odnosno apelu Dejana Travara, oca četverogodišnje djevojčice oboljele od dijabetesa, koji je javno ukazao na moguću štetnu nabavku insulinskih pumpi posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

“Dijabetes tipa 1 ne možemo izliječiti, ali su ovi mališani i njihovi roditelji zaslužili da im se olakša život, koliko-toliko. Ova djeca trebaju i moraju da dobiju kvalitetne pumpe i senzore. Toliko im ovo društvo mora da obezbijedi”, napisao je dr Palija.

U međuvremenu je Fond zdravstvenog osiguranja RS poništio postupak nabavke insulinskih pumpi, nakon što je Kancelarija za žalbe uvažila žalbu ponuđača koji nije prošao i predmet vratila Fondu na dalje postupanje.

Podsjećamo da je Fond izabrao ponudu za nabavku insulinskih pumpi koje, kako je javno ukazao Travar, nikako ne odgovaraju oboljelima od dijabetesa, a naročito dječici. Zato što te pumpe, kako tvrdi Travar, nisu kompaktibilne sa bilo kojim senzorom za kontinuirano mjerenje šećera u krvi i koju nijedan doktor neće preporučiti malim pacijentima.

Travara i Jelenu Škrbić Radić predstavnicu Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa “DIABETNo1” Banjaluka primio je u ponedjeljak ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

Oni su ministru i zvanično uručili inicijativu za poboljšanje statusa djece oboljelih od dijabetesa. Ministra su zamolili da ovoj dječici omogući najbolje insulinske pumpe dostupne na našem tržištu, adekvatne njihovom uzrastu, kao i nabavku senzora za kontinuirano mjerenje šećera. Fond ne finansira senzore, već  trakice koje podrazumijevaju stalno bockanje, što je izuzetno bolno i traumatično za dječicu.

Zbog toga oboljeli i roditelji oboljele djece ove senzore nabavljaju u inostranstvu i na crno mogu da mogu kupiti za stotinak maraka, dok je na tržištu oko 60 evra. Jedan senzor, koji kontinuirano prati nivo šećera, može da traje 15 dana.

“Razgovarano je o pravima djece oboljele od dijabetesa, gdje je ministar Šeranić naglasio opredijeljenost Ministarstva zdravlja da se nastavi raditi na poboljšanju uslova dijagnostike i liječenja djece oboljele od dijabetesa. Učesnici sastanka su se složili da je inicijativa za mogućnosti poboljšanja potrebno razmatrati s nadležnim institucijama, a na osnovu stručnih mišljenja doktora medicine iz ove oblasti”, rekli su za Srpskainfo u Ministarstvu zdravlja RS.

Podsjećaju da se u proteklih nekoliko godina za ovu kategoriju osiguranika konstantno uvode nove terapije, odnosno novi insulini, i to u skladu sa svjetskim terapijskim smjernicama.

Inače, Fond za oboljele od dijabetesa finansira insuline, trakice, lancete, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi, potrošne materijale za insulinske pumpe, a Fond je od prije tri godine počeo da finansira i insulinske pumpe (25 na godišnjem nivou) koje ranijih godina nije finansirao. Sve to, za ovu kategoriju osiguranika Fond u potpunosti finansira, jer su oboljeli od dijabetesa oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i njenih komplikacija.

Po podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u Srpskoj ima ukupno 21.353 osobe koje su oboljele od dijabetesa. Od toga je 438 starosti do 18 godina.

Ostavite komentar: