Loše da ostane u prošlosti: Svijet optimističnije čeka 2021. godinu, evo šta na to kaže BiH

Iako će 2020. godina ostati upamćena kao godina pandemije korona virusa, svjetska populacija je optimističnija što se tiče očekivanja od 2021. godine.

Ipak, očekuju veće ekonomske teškoće, pokazuje globalna studija “Kraj godine očekivanja širom svijeta” koju je obavio Galup internacional. Više od dvije petine (43 odsto) ispitanika vjeruje da će 2021. godina biti bolja od proteklih godinu dana, 24 odsto očekuje da će biti lošija, a 26 odsto da će ostati ista situacija.

Građani Srbije su pesimističniji u odnosu na globalni prosjek, kao i u odnosu na neke zemlje u okruženju – pa tako manje od četvrtine, to jest 23 odsto građana Srbije očekuje bolju 2021. godinu, 36 odsto očekuje lošiju, a 39 odsto smatra da se situacija neće promijeniti.

Kada je riječ o ekonomiji u 2021.godini 46 odsto ispitanika, vjeruje da će 2021. godina biti godina ekonomskih poteškoća, a samo 25 odsto vjeruje da će biti godina ekonomskog prosperiteta.

Globalno, građani Evropske unije pokreću ovaj pesimizam, pošto pandemija u mnogim zemljama EU ne pokazuje znake da je pod kontrolom, pa 63 odsto vjeruje da će sljedeća godina biti godina ekonomskih poteškoća. Građani Srbije njih 53 odsto vjeruje da će 2021. godina biti godina ekonomskih poteškoća, a samo 15 odsto smatra da će biti godina ekonomskog prosperiteta.

Ovaj pesimizam je veći u Bosni i Hercegovini, u kojoj ekonomske poteškoće očekuje 66 odsto građana, a prosperitet svega devet procenata. U Bugarskoj, poređenja radi, ekonomske poteškoće očekuje 64 odsto građana, ali privredni prosperitet svega pet procenata.

Opšti pesimizam u očekivanjima od 2021. je najviši u Hong Kongu gdje 57 odsto vjeruje da će iduća godina biti gora, dok je optimizam najveći u Azerbejdžanu gdje 73 odsto građana vjeruje u bolju godinu.

Najpesimističniji, u regionu, su gradani Bugarske sa svega 16 odsto optimista, i 45 odsto pesimista. Rezultati globalnog istraživanja koje je 1979. godine započeo Galup Internacional, pokrivajući više od 40 zemalja i razgovarajući sa preko 38.000 odraslih pokazuju da uprkos ekonomskom pesimizmu, da 54 odsto svjetske populacije sebe opisuje srećnim, dok samo 14 odsto kažu da su nesrećni.

Osjećaj lične sreće među građanima Srbije sličan je svjetskom prosjeku. Više od polovine građana, 51 odsto sebe doživljava srećnom ili veoma srećnom osobom, a samo osam odsto građana Srbije doživljava sebe nesrećnom ili veoma nesrećnom osobom.

Ostavite komentar: