“Ljudstva nikada dosta”: Vatrogasci u Srpskoj već imaju pune ruke posla

03.04.2024. | 07:29

Pojedine vatrogasne brigade u Srpskoj će u narednom periodu raspisati konkurs za prijem novih radnika, jer time žele da podmlade kadar, a ljudstva u ovoj profesiji nikada nije dosta.

To je za Srpskainfo potvrdio i komandir banjalučke Vatrogasne brigade Miroslav Malinić koji ističe da su se u protekle dvije godine podmladili za 15 vatrogasaca. On je naglasio da je čast i velika odgovornost biti pripadnik Vatrogasno-spasilačke brigade.

“Očekujemo da će u narednih mjesec dana biti raspisan konkurs za prijem još deset ljudi”, rekao je Malinić. U konkursu će, kako kaže, biti navedeni opšti i posebni uslovi, a radiće se i provjera fizičke spremnosti, jer neke norme i parametri se moraju zadovoljiti.

Uz ispunjavanje opštih uslova, potrebno je da kandidati ispune posebne uslove propisane zakonskim odredbama, poput onih da nisu stariji od 25 godina, da imaju položen vozački ispit “B” kategorije i dr. Dodao je da svake godine imaju plan za nabavku nove opreme ili servisiranja posotjeće, pa su trenutno zadovoljni kako tu stvari stoje.

Na pitane da li ljudi u ovoj profesiji ne znaju za strah, dobili smo zanimljiv odgovor.

“Kada sam počinjao raditi nisam znao čime se sve vatrogasci bave, ali vremenom mnogo zavoliš ovaj posao i duševna satisfakcija ti je kada pomogneš nekome. Kada je nekome život ugrožen i „frka“, onda dodatno tjera adrenalin i ne razmišljaš o posljedicama ili strahu”, zaključio je Malinić.

Slična situacija je i na samom jugu Srpske, gdje komandir trebinjske Teritorijalne vatrogasne jedinice Neđo Ćuk kaže da ljudstva nikada nije dosta.

“Pričalo se da će se raspisati konkur za nova radna mjesta u našoj vatrogasnoj jedinici, ali ćemo vidjeti šta će biti na kraju”, rekao je Ćuk i dodao da opreme imaju dovoljno. Naglasio je da su u poteklom periodu imali pojačan broj šumskih požara, ali su brzo i efikasnom intervencijom sve ugasili.

Iz Vatrogasnog odjeljenja Sokolac Nikola Šarac kaže da trenutno imaju 12 vatrogasaca na raspolaganju.

“U prethodne dvije godine smo primili pet novih članova, a i u narednom periodu planiramo da primamo još mladih momaka, jer će dio starih članova otići u penziju”, rekao je Šarac.

Kada je riječ o tehničkoj opremljenosti, kako kaže, raspolažu odgovarajućom opremom za sve vrste intervencija, pa trenutno imaju tri nova i jedno staro vozilo.

Šarac je istakao da od početka ove godine imaju pune ruke posla.

“Ova godina je sprecifična po broju intervencija, a tome svjedoče i podaci. Za čitavu prošlu godinu smo imali 70 intrevencija, a ove godine za samo tri mjeseca 109”, rekao je Šaraca.

Objasni je da se obično u ovom periodu, sa dolaskom lijepog vremen uvijek poveća broj inteverancija, a riječ je poretežno o požarima na otvorenom prostoru, travi, niskom rastinju ili šumi.

“Apelujemo na sve građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru i da na taj način ne čiste svoja imanja, pogotovo kada imamo jake udare vjetra, kao što je to bio slučaj prethodnih dana. Ti požari vrlo lako mogu da izmaknu kontroli i naprave veliku materijalnu štetu, ali i ugroze samo stanovništvo”, rekao je Šarac.