Ljubiša Savić Mauzer – srpski heroj čiji lik i djelo ne smiju pasti u zaborav

Prošlo je 19 godina od ubistva Ljubiše Savića – Mauzera. Ubica je pronađen i osuđen, ali nikada nije pronađen njegov nalogodavac.

Tužilaštvo BiH nije preuzelo ništa po pitanju otkrivanja identiteta osoba koje su naručile ubistvo, kažu u Udruženju veterana “Garda Panteri”, naglašavajući da lik i djelo tog srpskog heroja ne smiju pasti u zaborav.

“Ljubiša Savić Mauzer nama sembercima ovdje u Bijeljini, majevičanima i široj javnosti RS je jedna istorijska ličnost i ne treba tek tako lako da ode u zaborav. Udruženje vetarana Garda Panteri će ubuduće voditi malo više računa da se lik i djelo Ljubiše Savića Mauzera ne zaboravi. Moram da kažem da pripremamo jedan skup ovdje u CZK gdje ćemo pozvati sve relevantne ljude iz grada, gradonačelnika, sve predstavnike političkih stranaka, sve ratne funkcionere grada Bijeljina, hoćemo da oni kažu koju riječ više o Ljubiši Mauzeru. To ćemo uraditi jer tražimo da konačno Bijeljina jednom da ulicu Ljubiši Saviću Mauzeru”, kaže Petar Cvjetinović, predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri”.

Članovi Udruženja Garde Panteri izuzetno su ljuti na lokalnu vlast u Bijeljini, kada se govori o izmjeni naziva ulica, kaže Cvjetinović. Narodni heroji koji su poginuli za vrijeme drugog svjetskog rata, dobili su svoje ulice, trgove i najveće počasti koje se mogu dobiti, a danas, ni 24 godine nakon proteklog rata u Bijeljini ne postoji ni jedna ulica koja nosi naziv po ratnom komandantu Semberije.

“Nemamo ni po jednoj brigadi, ni po gardi, ni po prvoj semberskoj, ni po drugoj semberskoj brigadi. Logično bi bilo u Bijeljini da ima trg Vojske RS. Vojska RS je stvorila RS, to je najvažnija institucija”, kaže Cvjetinović.

Predstavnici Udruženja izrazili su i nezadovoljstvo statusom boraca koji, kažu, žive u jako teškoj materijalnoj situaciji. Siromašni su, jedva plaćaju račune i nemaju za hranu. Borci su svoj zadnji novac dali kako bi školovali djecu, koja danas nemaju posao kojim bi sebi obezbjedili osnovnu egzistenciju, poručili su iz Garde Panteri.

 

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: