Lijepa Bišćanka je svjetski poznata, ali želi napustiti BiH: Ni ja sebe više ne mogu vidjeti ovdje

Zamislite da surfate internetom i onda slučajno ugledate svoju fotografiju i podatak da ste proglašeni jednom od najljepših neobičnih djevojaka na svijetu. I to ne da vas je proglasio tamo neki nebitni portal, već planetarno popularni BrightSide, čiji YouTube kanal ima gotovo 45 miliona pratilaca s više od sedam milijardi pregleda.

Upravo to se dogodilo Asimi Sefić, crvenokosoj djevojci plavih očiju iz Bihaća, koja je upravo zbog te dobitne kombinacije, ali i fascinantnih pjegica – koje posjeduje svega dva posto ljudi na svijetu, ostavila nezaboravan dojam na brojne svjetske face iz modne industrije. Kako je reagovala kad joj se to dogodilo?

“Za priznanje koje je stiglo od BrightSidea, a koji su me smjestili među deset najljepših neobičnih žena na svijetu, saznala sam dok sam pretraživala internet. Niti sam se tome ikada nadala, niti takvo šta očekivala. Svakako da sam bila oduševljena, ali i ponosna jer znam da takvo nešto nije došlo slučajno, a i dosta sam se trudila da bih ostvarila takve rezultate. Međutim, htjela bih naglasiti kako lično ne smatram da sam jedna od najljepših žena, niti sam to ikada pomislila. Svaka žena ima posebnu ljepotu i svaka je najljepša po nečemu”, skromna je djevojka koja je u modelingu gotovo deset godina, piše Slobodna Dalmacija.

Baš kao što je za ovo priznanje saznala slučajno, Asima je i u modeling ušla pukim spletom sretnih okolnosti. Nju je primjetila fotografkinja Maja Topčagić, a onda su njene fotografije, najkraće rečeno, osvojile svijet.

Ako vam je već na prvu njeno lice odnekud poznato, a ne možete ga tačno smjestiti, nije ni čudno jer ste se s njezinim likom mogli “susresti” na mnogim mjestima.

Djevojka s Une nekoliko puta krasila je naslovnicu Voguea. Zahvaljujući svojoj upečatljivoj pojavi, angažovao ju je i Garnier, a osim toga Asimin lik krasi i naslovnice nekoliko knjiga.

Spotovi i kampanje

Ona je učestovala i u spotovima, u mnogim brojnim modnim kampanjama, a ako ste ikad pretraživali pojam “red hair”, male su šanse da niste naletjeli upravo na junakinju ove priče, za koju kada je pogledate mislite da je iz Škotske ili Irske, a ne iz BiH.

“Što se tiče moje budućnosti u Bosni i Hercegovini, trudila sam se ostvariti rezultate u državi, biti primjer drugim mladima koji mahom odlaze iz zemlje, ali, nažalost, ni ja sebe više ne mogu vidjeti u državi za koju znam da ne mogu ostvariti svoje planove i raditi na napretku. I dalje živim u Bihaću, ali svakako ne planiram svoju budućnost graditi ovdje”, otvorena je Asima, koja je već godina članica poznate agencije Midiken (Midikenn).

View this post on Instagram

A post shared by Asima Sefić (@asimasefic)

“S obzirom da se nisam htjela nastaviti u BiH baviti modelingom, jer znam da ne bih postigla ciljeve i želje koje sam nakanila, počela sam raditi za hrvatsko tržište. Često sam dolazila u Hrvatsku, prvenstveno jer je sjedište moje agencije u Zagrebu pa sam zbog poslovnih saradnji imala priliku dolaziti u Hrvatsku. Jedno od najljepših mjesta koje sam posjetila je Krk. Tamo sam snimala jednu kolekciju odjeće i mogu reći da je bilo divno iskustvo snimati na takvom mjestu”, govori Asima, koja bi, uprkos tome što je u ovoj branši ostvarila sjajne rezultate, htjela svoj poslovni fokus u budućnosti staviti i na neke druge stvari.

Zahvalna je što su joj se otvorila mnoga vrata i što je uspjela realizirati brojne saradnje, a ona kojoj se posebno obradovala jest spoj s Harisom Dubicom, rediteljem muzičkih spotova.

“Evo, zadnja poslovna saradnja koju sam ostvarila bila je reklama za jednu tradicionalnu zlataru iz Bihaća, a to je ujedno i jedini projekt u gradu u kojem sam rođena. Moje su slike bile na jumbo plakatima po cijelom gradu, to je također divno iskustvo za mene”, istakla je.

Modni svijet mnogi zamišljaju kao teški glamur, ali modeli često znaju reći kako je to svojevrstan rudarski posao.

Mlada i nezrela

Ni Asimina iskustva nisu baš sva u superlativima. Nije htjela ulaziti u detalje, ali daleko od toga da je sve idealno.

“U modni svijet ušla sam vrlo mlada i nezrela. Naravno, trebalo mi je dosta vremena da steknem samopouzdanje, pa samim time i da naučim kako mi ne žele baš svi dobro. Naučila sam da se za svoj uspjeh i cilj treba zaista dosta truditi jer sve ono što sam dosad ostvarila – trebalo je dosta patnje da do toga i dođem. Svaki posao, pa tako i ovaj, ima i svoje mane i vrline”, rezonuje ova neobična ljepotica, koja je tokom sticanja iskustva u modnoj industriji paralelno i studirala, te ističe kako je uvijek veće značenje davala obrazovanju, dok joj je modeling, bez obzira što rezultati koje je ostvarila govore potpuno suprotno, bio hobi kojim se bavila paralelno sa školovanjem, a poslije i fakultetom.

Diplomirala na fakultetu

Asima je diplomirala prije dvije godine. Završila je socijalnu pedagogiju i duhovnu brigu, ali u struci, nezavisno o tome šta bi htjela, nije se imala priliku okušati. To je, dakako, još jedan od razloga zbog čega Asima namjerava napustiti BiH. Upitana je da li se vidi u toj struci u budućnosti, te s kojom bi se problematikom na tom polju najviše htjeli uhvatiti u koštac.

“Završila sam fakultet 2021. godine, ali u struci nikad nisam počela raditi i to zbog političke situacije u državi, ali da imam priliku raditi u području za koje sam se školovala, voljela bih da se fokusiram na rad s djecom”, poručila je.

Ostavite komentar: