Lazić zadovoljan: Uspješno izvršen zadatak pomoći ugroženom stanovništvu Turske

Uspješno smo završili svoj zadatak i ispratili smo konvoj pomoći prema Turskoj, uz poruku da Republika Srpska u svom srcu nosi ljubav prema svim narodima, rekao je generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić.

„Mi radimo posao, u kojem uz pomoć medija Crveni krst dolazi do javnosti. Crveni krst je naučio javnost da kada se dese nesreće, da smo uvijek tu, bilo to naše društo ili neko drugi. Kada se desi akcija, radimo mobilizaciju resursa, odmah prvi dan smo raspisali humanitarni broj za unesrećene u zemljotresima u Turskoj“, ističe Lazić.

Kako on dodaje, pomoć koju je Vlada Republike Srpske odobrila, uz podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika dostavljena je Tursku, gdje su oni proslijedili tu pomoć ugroženima.

„Uspješno smo završili svoj zadatak. Ispratili smo taj konvoj pomoći, uz poruku da Republika Srpska u svom srcu nosi ljubav prema svim narodima“, ističe Lazić.

Lazić navodi da su već na početku dobili listu prioritetnih artikala, te da su u skladu sa tom listom i reagovali.

„Dali smo upute našim organizacijama i prikupili smo pomoć. Brašno, ulje, šećer, so, konzervirana hrana, sve je to bilo potrebno. Otišla je i količina ćebadi. Takođe, tu je i akcija koju smo radili sa Poštama Republike Srpske“, rekao je Lazić.

Kada je riječ o pomoći ugroženima u Siriji, Lazić poručuje da akcija na ovom području, nažalost nije mogla da bude realizovana.

„Akcija nije mogla da bude realizovana na području Sirije, jer su jako teške procedure dopremanja robe na području Sirije, jer su teritorije pod vlastima Vlade, ali jedan dio je pod kontrolom pobunjenika“, kaže Lazić.

Međutim, kako Lazić dodaje, uz humanitarni broj koji je aktiviran za pomoć nastradalima u razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji, prikupljeno je preko 500 hiljada KM, a realizovala se i akcija u kojoj će 30 odsto od tog novčanog iznosa, ići u Siriju.

Ostavite komentar: