Kompenzacioni fond odobrio: UKC-u Srpske tri miliona KM za nabavku skenera

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je danas isplatu tri miliona KM Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske za nabavku novog PET/CT skenera.
Na današnjoj sjednici Upravnog odbora prihvaćena je informacija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u kojoj se navodi da se novi skener nabavlja s ciljem obezbjeđivanja kvalitetnije i dostupnije zdravstvene zaštite za pacijente, s obzirom da se radi o zdravstvenoj usluzi koja se pruža za sve stanovnike Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.
U saopštenju se navodi da je PET/CT jedna od najefikasnijih neinvazivnih dijagnostičkih metoda danas koja se primjenjuje u dijagnostici malignih oboljenja, procjeni proširenosti bolesti, planiranju radioterapije, procjeni efikasnosti liječenja i u slučajevima kada treba utvrditi da li je masa dobroćudna ili maligna.
– Budući da ovaj aparat omogućava snimanje i istovremeni pregled cijelog tijela, moguće je procijeniti i proširenost bolesti na druge organe. PET/CT se takođe koristi i za identifikovanje neuroloških i kardiovaskularnih oboljenja – dodaje se u saopštenju.

Ostavite komentar: