Kusturić: Opozicija netačnim navodima htjela da uzburka javnost

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je da nisu tačni navodi opozicije o kupovini respiratora po tri puta skupljoj cijeni od nabavne, navodeći da se marža kretala u uobičajenom intervalu od oko 10 do 15 odsto.

Kusturić je naglasio da ta tri puta veća marža koju su navodili opozicionari ni približno nije tačna i istakao da su respiratori nabavljani od isključivo ovlaštenih distributera.

On je večeras za Alternativnu televiziju rekao da su predstavnici opozicije, prije svega PDP, predstavljajući cijene respiratora govorili njihove iznose u KM, a ne u evrima kako su glasile, kao i da su sa namjerom upotrebljavali pogrešne podatke.

Kusturić je naveo da je to bio politički trik opozicije s ciljem da se uzburka javnost.

“Namjerno smo čekali nekoliko dana da ovi, posebno iz PDP-a, što su kritikovali nabavku respiratora, i to nazivali aferom, svoje teze ponove više puta, pa da se onda ne mogu izvući iz tih svojih priča kada su govorili da respirator košta 59.000 KM i da su Fond koštali tri puta skuplje, jer su za te navode imali dva cilja”, napomenuo je Kusturić.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva jeste prebaciti odgovornost, odnosno prebaciti aferu iz Federacije BiH, a drugi cilj je zbog izbora.

On je naglasio da Fond već tri godine pokušava ići sa svojom inicijativom da u BiH bude ograničena marža na medicinska sredstva.

“Trenutno je ta marža u BiH, odnosno Republici Srpskoj neograničena i svako može, pogotovo ako je monopolista, i posebno u ovakvoj situaciji /stanju tokom pandemije/, da ponudi svoju cijenu i mi smo, ako nemamo drugog izbora, primorani da kupimo takvu robu”, naveo je Kusturić.

On je istakao da je Fond zdravstvenog osiguranja uspješno odgovorio izazovu u jeku pandemije virusa korona, a to je da što prije bude obezbijeđena zdravstvena zaštita za stanovništvo i zaštitna oprema za stanovništvo i zdravstvene radnike.

“Odreagovali smo brzo i već od 24. marta Fond se dodatno uključio u obezbjeđivanje tih sredstava i u roku od 20 dana smo imali isporučenu svu potrebnu robu kojom smo stabilizovali situaciju. Imamo te robe još i u skladištima za eventualno drugi talas epidemije”, rekao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, pouke koje se mogu izvući iz ovoga jesu da je zdravstvo veoma skupo i da taj sektor treba finansirati.

Kusturić je rekao da je najbitnije to što je Vlada Republike Srpske na vrijeme odreagovala obezbijedivši sredstva i postavila sektor zdravstva na mjesto koje mu i pripada.

Kusturić je naglasio da su posljednji mjeseci pokazali da je Republika Srpska i socijalno odgovorna i da su njene institucije i rukovodstvo preduzeli sve mjere zaštite, pri čemu je nebitno bilo koliko sve to košta, i nije kalkulisala kao neke razvijene zemlje da li i u kojoj mjeri da štiti svoje stanovništvo.

 

Izvor: Srna

Ostavite komentar: