Krstina Čulić iz četvrtog prelazi u šesti razred

Krstina Čulić učenica je u OŠ “Sveti Sava”, tačnije, u područnom odjeljenju Velika Rujiška kod Novog Grada.

Osim što je odličan učenik, Krstina ima divan glas i sklonost ka likovnoj umjetnosti i glumi, a kada poraste, želi da postane pedijatar. Budući da u Velikoj Rujiškoj ima osam đaka, svi razredi nastavu pohađaju u jednoj učionici i u jednom tenutku učiteljica Blaženka Adamović primijetila je da Krstina brzo i lako savladava nastavni proces za razred koji pohađa te da prati nastavu sa starijim učenicima.

Svoja zapažanja ona je prenijela pedagogu i psihologu u ovoj školi, a nakon određenih procedura, komisija je odlučila da Krstina može da preskoči razred te da iz četvrtog pređe u šesti.

– Pošto ide u kombinovano odjeljenje, Krstina je bila sa drugarima iz četvrtog i petog razreda i kada bih ja postavila neko pitanje, ona bi davala tačan odgovor, a na priredbama smo vidjeli da ona zna i da pjeva i glumi. Tako da, budući da sam vidjela da lako usvaja nastavne sadržaje, obratila sam se pedagogici i ona mi je preporučila da je postepeno počnemo pripremati za polaganje razrednog ispita što znači da ona ubrzano napreduje. Znači, već u četvrtom razredu ona je slušala gradivo petog razreda i uspješno je položila razredni ispit sa svim peticama i od sljedeće školske godine ona će ići u šesti razred – rekla je Krstinina učiteljica Blaženka Adamović koja ističe da je Krstina već u trećem razredu tečno čitala i latinicu koju je sama naučila sa četiri godine. Ona je uputila i poruku svojoj učenici koja od sljedeće školske godine prelazi kod nastavnika.

– Želim joj da slijedi svoj san budući da ona želi da postane pedijatar i ja se nadam da će to ostvariti, a ja sam tu da joj pomognem i ona zna da uvijek može meni da se javi za sve – poručila je ona.

Psiholog u OŠ “Sveti Sava” Dragana Radanović kaže da naš obrazovni sistem dozvoljava da se osnovna škola završi u roku od sedam godina.

– Učenica Krstina Čulić je jedna zaista izuzetna djevojčica koja pohađa nastavu u četvoročlanoj kombinaciji i učiteljica je primijetila njene sposobnosti, njenu motivaciju za učenjem i sa stručnom službom, to jest sa mnom kao psihologom i mojom koleginicom Lahorijom pedagogom se konsultovala o tome da učenica polako gubi motivaciju za učenjem jer sve ono što je trebalo da savladava u četvrtom razredu za nju je već bilo prelako. U konsultaciji sa nama, ona je odlučila da učenici daje dodatne zadatke da vidi kako to teče, a kada je to počelo, ona je postajala više motivisana i pokazivala je veću zainteresovanost za nastavu tako da smo mi odlučili da uđemo u cijeli taj proces ubrzanog napredovanja učenika. Tako da je majka podnijela zahtjev da učenica završi taj naredni razred i nakon toga je direktorica formirala stručnu komisiju i mi smo procijenili njene emotivne i fizičke sposobnosti i zaključili da je učenica spremna da polaže ispite za peti razred. Nakon toga smo uputili zahtjev za mišljenje nadležne zdravstvene ustanove koja je takođe dala pozitivno mišljenje da učenica zadovoljava sve kriterijume i da može da pristupi polaganju narednog razreda, što je ona uspješno uradila. Krstina je jedna izvanredna djevojčica koja prelijepo pjeva, divno crta, odlično se snalazi u različitim situacijama i zaista sve pohvale za nju i čast nam je što jedna takva učenica pohađa baš našu školu – istakla je ona, prenosi RTRS.

 

 

Ostavite komentar: