Krsne slave proslaviti skromno i u krugu porodice

Pred nama je vrijeme proslave krsnih slava. Porodičnih ili proslavljanje svetaca brojnih udruženja, ustanova i preduzeća viševjekovna je tradicija utemeljenja kod pravoslavnih Srba. Virus korona i za ove prilike nameće nova pravila, radi zaštite zdravlja u skladu sa svim hrišćanskim vrijednostima.

Uz krsne slave, svadbe i sva druga okupljanja gdje boravi veći broj lica, koja se ne pridržavaju protivepidemijskih preporuka, žarišta su širenja virusa korona. Tradicionalno čestitanje, bliski kontakt, pjevanje, pospješuju transmisiju virusa i najčešće su uzrok rasplamsavanja kovida 19. Ljekari ističu, da je mnogo veća opasnost boravak u zatvorenom prostoru.

– U zatvorenom prostorijama je veća koncentracija ljudi na slavama glasno pričanje pjevanje i onda vrlo često se dešava velika količina virusa koji se nalazi u prostoriji – kaže Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

Krsna slava je neizbrisiv dio srpskog vjerskog i nacionalnog identiteta. U burnoj istoriji, proslava ovog praznika prilagođavana je ekonomskim, zdravstvenim, kulturnim i političkim situacijama. Obilježavana je i u najtežim vremenima. Upravo iz tog iskustva i za ovo vrijeme, poznavaoci istorijskih i vjerskih prilika, ističu da se mora primijeniti pravilo skromnosti. Iz svetootačkih knjiga pouka – da je život najveća svetinja, prenosi RTRS.

– U svakom slučaju apelujemo da se ipak svaki domaćin posluša nadležne institucije o proslavi krsne slave zbog ove situacije u kojoj smo se našli da to bude skromnije nego prethodnih godina. Rekao bih da ne treba bez razloga ugrožavati zdravlje drugog čovjeka – poručio je Nenad Tupeša, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči.

Podsjećamo kod Srba se proslavlja više od pedeset krsnih imena. Tradicija i obredi proslave krsne slave, uz uznošenje molitava, prisluženo kandilo i svijeću kao najvažnija pravila ističu – osvećenje slavskog kolača, žita i u nekim krajevima vodice.

 

 

Ostavite komentar: