“Krajino moja, ne zaboravi”: Sjećanje na 13. septembar – dan progona Srba iz Drvara

U Drvaru je danas služen parastos i položeni vijenci kod spomenika u izgradnji za sve stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom obilježavanja 26 godina od progona cjelokupnog srpskog stanovništva iz ove opštine u napadu Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH.

Vijence su položile delegacije opštine Drvar, Boračke organizacije Istočni Drvar-Drvar, te delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i udruženje mladih “Mokronoge”.

Sjećanje na 13. septembar 1995. godine – jedan od najtužnijih dana u istoriji grada obilježava se pod sloganom “Krajino moja, ne zaboravi”.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da Drvarčani nikada neće zaboraviti taj dan.

“Možemo oprostiti ali nikada nećemo zaboraviti ovaj datum. Mladi treba da pamte ovaj datum sa željom da se nikada nikome ne ponovi “,  rekla je Runićeva. Prema njenim riječima, Drvarčani i 26 godina nakon rata žive u jako teškim uslovima, a lošu ekonomsku sliku Drvara dodatno otežavaju i kantonalne vlasti, jer se, kako je istakla, većina propisa rješava preko kantonalnih vlasti.

“ Drvarčani su prvi u BiH pokrenuli povratak, vratili se na svoje iako je kompletna industrija uništena, opet se borimo da opstanemo i ostanemo na zemlji svojih djedova”,  navela je Runićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar Miladin Bajić rekao je Srni da je ovaj grad tokom posljednjeg rata imao više od 300 poginulih i 1.260 ranjenih, od kojih je 600 teško ranjeno.

“Uz pomoć Republike Srpske, Srbije i lokalne vlasti konačno smo došli do cilja da Drvar dobije spomenik žrtvama rata 1992-95 godina”,  rekao je Bajić, ističući da se radovi na izgradnji spomenika privode kraju, te da se završetak radova očekuje do sljedeće godine.

On je naveo da je Spomenik palim borcima u Drvaru želja koja se ostvaruje zahvaljujući pomoći sroskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsjednik Udruženja mladih “Mokronoge” iz Drvara Miloš Bajić kaže da su mu sjećanja na 13. septembar 1995. godine strašna.

“Imao sad tada šest godina, školske klupe sam zamijenio izbjegličkim kolonama. Sjećanja su još svježa i strašna. Sjećam se kolona i odlaska mog oca na ratište “,  kaže Bajić.

Prema njegovim riječima, mladi ljudi treba sa njeguju sjećanje, da se odaje počast herojima Drvara koji su svoje živote utkali u stvaranju slobode

Vijence su na spomenik položile delegacije opštine Drvar, Boračke organizacije Istočni Drvar-Drvar, te delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i udruženje mladih “Mokronoge”.

Od predratnih 17.000 stanovnika danas u Drvaru, prema popisu, živi nešto više od 7.000 većinskog srpskog stanovništva.

Ostavite komentar: