Koronavirus u RS: Ove mjere obavezno moraju da sprovode zdravstveni radnici

05.03.2020. | 12:46

Prilikom pregleda osoba sa simptomima respiratorne infekcije ili sumnjom na respiratornu infekciju, a posebno kod osoba koje imaju simptome, zdravstveni radnici su dužni da striktno primjenjuju standardne mjere zaštite, kao i mjere zaštite od infekcija koje se prenose kapljicama i infekcija koje se prenose kontaktom.

Ovo je navedeno u dokumentu Postupanje sa licem koje se javi na pregled bez prethodnog kontakta sa zdravstvenom ustanovom, objavljenom na sajtu Instituta za javno zdravstvo RS.

– Te mjere uključuju korištenje zaštitne maske preko usta i nosa, korištenje rukavica prilikom pregleda tokom kod kojeg postoji rizik od kontakta sa sluzokožama ili tjelesnim tečnostima oboljele osobe, korištenje zaštitnog mantila, pranje ruku toplom vodom i tečnim sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi, nakon pregleda, odnosno nakon svakog nezaštićenog kontakta sa sluzokožama ili tjelesnim tečnostima pacijenta. Takođe, to podrazumijeva primjenu svih principa bezbjednog davanja injekcija, primjenu materijala i opreme za jednokratnu upotrebu kad god je to moguće (drvene špatule, špricevi i igle za jednokratnu upotrebu), dezinfekciju opreme za višekratnu upotrebu 70 odsto alkoholom odmah nakon upotrebe (stetoskopi, termometri). Mjere su i izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju potencijalno kontaminiranim rukama, dezinfekciju površina sa kojima je pacijent dolazio u kontakt, odnosno koje su došle u kontakt sa pacijentovim tjelesnim tečnostima, rutinsku dezinfekciju površina u prostorijama za rad sa pacijentima. Treba smanjiti broj osoblja koje dolazi u kontakt sa pacijentima koji imaju simptome i znake respiratornih infekcija na najmanji potreban broj, primjenjivati mjere za bezbjedno upravljanje infektivnim otpadom – stoji u dokumentu.
Zdravstveni radnici koji zbrinjavaju oboljele od infekcije uzrokovane novim virusom korona u bolnicama treba da obavljaju aktivni monitoring nad svojim simptomima i trebaju im se omogućiti brzi postupci testiranja i izolacije u slučaju pojave simptoma, koji su u mogućoj vezi sa novim virusom korona.

 

Izvor:(SrpskaInfo)