Koronavirus ima nizak i visok rizik zaraze: Kako identifikovati kojoj grupi pripadate

05.03.2020. | 12:43

Kontakt sa oboljelim od infekcije kod kojeg je potvrđen novi korona virus se definiše kao osoba koja trenutno ne pokazuje simptome, a koja je bila ili je možda bila u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđen virus korona.

Ovo je navedeno u dokumentu „Postupanje sa osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima od infekcije uzrokovane novim korona virusom“, objavljenom na sajtu Instituta za javno zdravstvo RS.

U ovom institutu objašnjavaju da je rizik od infekcije povezan sa nivoom izloženosti na osnovu koga se određuje dalje praćenje kontakta.

– Kontakt može biti bliski kontakt, za koji se smatra da je postojala izloženost sa visokim rizikom i obični kontakt, za koji se smatra da je postojala izloženost sa niskim rizikom. Bliski kontakt vjerovatnog ili potvrđenog slučaja definiše se kao osoba koja živi u istom domaćinstvu sa oboljelim od novog korona virusa, osoba koja je imala kontakt licem u lice u zatvorenom prostoru sa oboljelim od novog korona virusa, osobe koje su sjedile u avionu na susjedna dva sjedišta u odnosu na oboljelog od novog korona virusa, saputnici, osobe koje su pružale medicinsku pomoć i članovi posade koji su bili zaduženi za usluživanje u dijelu aviona u kom je sjedio oboljeli, To je i zdravstveni radnik ili druga osoba koja je neposredno učestvovala u pružanju medicinske njege oboljeloj osobi ili laboratorijski radnik koji je rukovao sa uzorcima novog korona virusa – stoji u pomenutom dokumentu.

Obični kontakt vjerovatnog ili potvrđenog slučaja definiše se kao osoba koja se može identifikovati i za koju se utvrdi da je imala uobičajeni kontakt sa ambulantnim pacijentom oboljelim od novog korona virusa (nehospitalizovanim, koji je se liječio u kućnim uslovima), te osoba koja je boravila na području gdje postoji transmisija virusa u zajednici.

 

Izvor:(SrpskaInfo)