Korona “umiješala” prste! Desetine učenika nastavu prate iz izolacije, a to izgleda ovako

Nekoliko desetina učenika u RS u prvim danima škole upućeno je u izolaciju zbog pojave virusa korona u njihovim odjeljenjima, ali nastavu još ne prate posredstvom Microsoft Office 365 platforme, koja je za to predviđena. 

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, naime, uoči povratka u škole rečeno je da će se u novoj škoskoj godini za onlajn nastavu koristiti ova Majkrosoft platforma. Iz Ministarstva i sada tvrde da je ona u upotrebi u svih 187 osnovnih škola, te u 12 srednjih škola u RS, kao i da je „svim učenicima u kućnoj izolaciji omogućeno onlajn praćenje nastave“.

“Ova platforma je u upotrebi u 72 osnovne i 12 srednjih škola od 2019. godine. U preostalih 115 osnovnih škola platforma je implementirana od 1. septembra 2020. godine i svi tehnički preduslovi za njenu upotrebu su ostvareni. Dakle, sve osnovne i 12 srednjih škola u RS imaju mogućnost upotrebe Microsoft Office 365 platforme od 1. septembra. U planu je implementacija platforme i u preostale srednje škole, što je planirano za početak 2021. godine. U međuvremenu, srednje škole mogu koristiti, a one to i čine, druge digitalne alate kako bi prema potrebama organizovali onlajn nastavu i komunikaciju sa učenicima, kako je to praktikovano i tokom onlajn izvođenja nastave za vrijeme drugog polugodišta 2019/20. godine”, navode iz ministarstva.

Situacija u praksi je trenutno šarolika. Kako su nam potvrdili roditelji, neki od osnovaca u prvim danima izolacije, tako, umjesto preko digitalnih platformi, lekcije dobijaju tako što ih telefonima iz sveske slikaju i šalju njihovi drugari iz druge polovine odjeljenja, koji idu na nastavu.

U OŠ „Ivo Andrić“ u Banjaluci dvije grupe učenika u izolaciji još čekaju da onlajn nastava zaživi.

“Naša škola ima tu Majkrosoft platformu i elektronski dnevnik, od kojeg zavisi korištenje platforme, ali još se radi na usaglašavanju rasporeda nastave bez čega ne može da se koristi ni dnevnik. A to zavisi i od drugih škola u kojima radi polovina naših nastavnika. Zbog toga nije još omogućena upotreba te platforme. Naši nastavnici su obučeni za to i na dobrom smo putu da do kraja ove sedmice riješimo tehničke stvari. Za sve nam treba vremena, a djeca se u međuvremenu snalaze i prepisuju lekcije od drugih učenika”, potvrđuje direktorka škole Željka Opačić.

U Mašinskoj školi u Prijedoru platformu ne koriste, jer je i nemaju.

“Rečeno nam je da ćemo, kada se uspostavi ta platformu, raditi onlajn nastavu preko nje. S obzirom na to da škola nema tu platformu u ovom trenutku, za devet učenika u izolaciji profesori koriste Gugl učionice i mejlove, te tako dostavljaju materijale đacima, kao i tokom nastave na daljinu. Isto se koristi i za dva učenika koji zbog hroničnih oboljenja ne dolaze na nastavu u školu. Nastavnici tek treba da prođu obuku za tu novu platformu, da vidimo kako će se to koristiti”, kaže direktorka škole Dijana Šobot.

Slično kažu i u OŠ „Sveti Sava“ u Modriči, gdje čekaju, kako kažu, da platforma proradi, dodajući da do skoro nisu imali ni e-dnevnik.

“Do obuke ne znamo mnogo o tome kako će ona koristiti, ali znamo da bi nastavnici bili u kontaktu s učenicima preko te platforme. Učenici koji su u izolaciji trenutno materijale dobijaju preko Viber grupe, kako su radili i do sada”, kaže direktor škole Zlatko Lazić. U izolaciji je takođe pola odjeljenja Medicinske škole u Banjaluci, ali u toj školi su nam juče rekli da nisu još došli do toga da organizuju onlajn nastavu, da će je pokrenuti za dan-dva, te da će se najvjerovatnije koristiti isti alati koji su korišteni tokom nastave na daljinu u proteklim mjesecima, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: