Korona ne jenjava: Kanton Sarajevo produžio mjere do 12. aprila

Na snazi je ograničenje kretanja od 21 do 5 sati, zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, teretanama, bazenima, spa i fitnes centarima. Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici Vlade KS predložio je produženje mjera zabrane za još sedam dana, što je i usvojeno,  saznaje “Avaz”.

Mjere zabrane koje su donesene ranije i koje se odnose i na zatvaranje ugostiteljskih objekata u primjeni su od 19. marta i važe do 3. aprila, a sada su produžene do 12, aprila do 5 sati ujutro.

Podsjećamo, na snazi je ograničenje kretanja od 21 do 5 sati. Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, teretanama, bazenima, spa i fitnes centarima.

Produženo je odvijanje online nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama. Sve rekreativne sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru su zabranjenje, a izuzetak su profesionalne sportske aktivnosti i takmičenja, bez prisustva publike, uz poštivanje epidemioloških mjera, dok su treninzi na otvorenom dozvoljeni.

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđene 384 novozaražene osobe koronavirusom, dok se u istom periodu 601 oporavila od COVID-19 infekcije. Preminulo je 20 pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.455 osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 4.442 aktivna slučaja, a ukupan broj zaraženih je 48.550.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 470, dok broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 782.

Trenutno je u KS hospitalizovano 714 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 521, a u Opštoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 193 pacijenata.

Na respiratoru je devet pacijenata, i to šest na KCUS-u i tri u Opštoj bolnici.

Ostavite komentar: