Korona iscrpljuje i psihički i fizički: Izliječeni iz Srpske opisali svoja teška iskustva VIDEO

Novi virus korona je nepredvidiv – ocjena je ne samo stručnjaka, nego i pacijenata koji su imali težu ili blažu kliničku sliku.

Gačanin Radomir Vučković prije više od mjesec dana, počeo je borbu s virusom korona, piše RTRS.

Simptomi koji su se najprije ispoljili: temperatura 37,8 stepeni, bolovi u kostima, mišićima i zglobovima. Nakon nekoliko dana dijagnostikovana je obostrana upala pluća. U njegovom slučaju nije gubio čulo okusa i mirisa, niti apetit. Najprije je liječen u Domu zdravlja Gacko, nakon čega je prebačen s pozitivnim rezulatatom PCR testa u trebinjsku bolnicu.
Dragica Krsmanović iz Foče, priča da je i prije bolovala gripu i imala temperaturu, ali da ovakvo teško stanje po organizam nije doživjela. Poslije desetodnevne temperature iznad 38 stepeni testirana je i nalaz je pokazao da je negativna na virus korona. Tu ne prestaju problemi koji će trajati više od tri sedmice.

Težak put od obostrane upale pluća do oporavka prošao je i dobojski ljekar Slaviša Ćelić.

Nastavio da je da sakodnevno bije bitku sa kovidom 19 u dobojskoj bolnice gdje je zaposlen kao anesteziolog i reanimatolog. Iz vlastitog iskustva crpi snagu i hrabri preplašene pacijente.

Iskustva su različita, dok je pristup oporavku organizma od kovida 19 isti – redovno uzimanje terapije, zdrava ishrana, šetnje i poštovanje protivepidemijskih preporuka.

Od preživljenog u borbi za normalno disanje i ostanak u životu, ponajljepše sjećanje je na predanost zdravstvenih radnika.

I ljekari i pacijenti, pozivaju na oprez! Virus korona nastavlja svoje kretanje, ne bira koga će napasti i dovesti mu život u opasnost. Zbog toga savjet – poštovati sve savjete i ne upuštati se u avanturu da prkosite zarazi koja ostavlja dugotrajne posljedice. Ne zaboravite – masku nije teško nositi, a bez normalnog disanja u bolnici jeste, perite ruke, održavajte higijenu, držite distancu i izbjegavajte okupljanja, slavlja i proslave.

Ostavite komentar: