Korona i nova školska godina: Evo u kojim slučajevima nastava u Srpskoj može biti prekinuta

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavio je Ministarstvu prosvjete preporuke, koje se odnose na epidemiološke mjere o kojima treba voditi računa kada počne školska godina, rekao je direktor ovog instituta Branislav Zeljković.

“Očekujem da Ministarstvo usvoji naše preporuke, te u vezi sa tim donese doluku o tome na koji način će biti organizovana školska godina”, rekao je Zeljković.

On je precizirao da će se u toku iduće sedmice uraditi još neke korekcije preporuka, te da se se do početka septembra naročito pažljivo pratiti epidemiološka situacija, kako bi se donijele odluke u vezi sa nastavom.

“Pri donošenju preporuka uzeli smo u obzir sve preventivne mjere koje su već na snazi, ali smo i naročito vodili računa o osjetljivosti djece i kontaktima koje djeca imaju, te naveli kako da se reaguje i u pojedinim situaicjama kada đaci sjednu u klupe. Pratićemo situaciju i u vezi s tim donositi dodatne preporuke”, rekao je Zeljković.

Kada su u pitanju visokorizična djeca, poput djece oboljele od rijetkih ili horničnih bolesti, Zeljković je rekao da će za njih biti propisani posebni uslovi i da će vjerovatno Ministarstvo prosvjete u vezi s tim za tu djecu pripremiti poseban program pohađanja nastave.

Kada je u pitanju, eventualno zatvaranje škola, zbog pogoršane epidemiološke situacije, Zeljković nije konkretno odgovorio na pitanje novinara, da li je utvrđeno koji bi procenat zaraženih mogao biti razlog za donošenje takve odluke.

“Za odluku o zatvarnju neke škole biće odlučujući parametri zaraženih osoba u lokalnoj zajednici”, rekao je Zeljković.

On nije jasno precizirao koje su mjere preporučene Ministarstvu prosvjete ni da li Institut preporučju da đaci u septembru sjednu u školske klupe, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: