Korištenje mobilnog telefona najčešći uzrok udesa u Republici Srpskoj

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas u Banjaluci da statistički podaci pokazuju da je korištenje mobilnog telefona jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih udesa, te apelovao na vozače da vode računa o bezbjednosti saobraćaja.

Trninić, koji je prisustvovao predstavljanju auto-simulatora koji na jedinstven način prikazuje opasnost od korištenja telefona u vožnji, čime je ozvaničen početak kampanje “Jedan poziv mijenja sve – ne koristi telefon dok voziš”, ukazao je na značaj odgovornog ponašanja u saobraćaju, ali i poštovanja zakonskih propisa.

– Građanima smo omogućili da na simulatoru vide kakve su to posljedice ako koriste telefon u vožnji, jer samo ako vozač skrene pogled sa puta na mobilni telefon pri brzini od 50 kilometara na čas, on je već prešao 50 metara – rekao je Trninić novinarima.

On je upozorio da se za tako kratko vrijeme može desiti svašta, te izrazio nadu da će ova akcija doprinijeti da se građanima podigne svijest o ovim opasnostima.

Generani sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić istakao je značaj kampanje, čiji je cilj da vozačima skrene pažnju na opasnost od nepravilnog korištenja telefona u vožnji, kao i drugih tehničkih pomagala.
– Podaci pokazuju da je od oko 37.000 vozača njih 10 odsto koristilo mobilne telefone, od kojih su četiri odsto to činili muškarci, a šest odsto žene – rekao je Babić, prenosi SrpskaInfo.

Generalni direktor kompanije M:tel Marko Lopičić pozvao je sve korisnike mobilnih telefona da ozbiljno shvate opasnosti koje vrebaju pri korištenju ovih uređaja tokom vožnje.

– Kompanija M:tel bavi se telekomunikacionim uslugama, ali apelujem na sve građane da ne koriste telefon u vožnji, jer nema ništa vrednije od ljudskog života – rekao je Lopičić.

Kampanju realizuje kompanija M:tel uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske i Auto-moto saveza Srpske i trajaće četiri mjeseca.Ostavite komentar: