Konačna odluka! Treba zatvoriti migrantske kampove “Bira” i “Miral”

U Bihaću je danas na sastanku Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) odlučeno da treba zatvoriti migrantske kampove “Bira” i “Miral” da bi bio izbjegnut nekontrolisani priliv migranata.

“Imali smo sjednicu Predsjedništva BiH gdje je konsenzusom donesen set zaključaka koji se tiču migracija, prije svega jačanja istočne granice, kontrole priliva migranata i njihovog kretanja kroz BiH. I ono što je najbitnije za područje USK, a to je njihovo izmještanje iz samih centara opština i gradova izvan naseljenih područja, te obezbjeđenje finansijskog seta za pomoć upravljanja migracijama”, rekao je je premijer USK Mustafa Ružnić nakon sastanka.

On je podsjetio da je u ponedjeljak održan radni sastanak predstavnika vlasti USK-a, predstavnika službi unutar Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i predstavnika međunarodnih organizacija, a na poziv resornog ministra Selma Cikotića.

“I na tom radnom sastanku donesen je određeni set zaključaka. Prvi jeste da Vlada USK, odnosno opština Velika Kladuša, grad Bihać, zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti i predstavnicima međunarodnih organizacija idu u pravcu jačanja smještajnog kapaciteta kampa u selu Lipa i smanjenja migranata u “Biri” i “Miralu”, a što ide u pravcu njihovog zatvaranja. Drugi nama jako značajan zaključak jeste taj da nema novog prijema i registracije migranata u ova dva centra”, naveo je Ružnić.

Prema njegovim riječima, Operativna grupa danas je donijela set mjera koje će biti sprovođene na prostoru USK.

“Sve mjere koje su donesene na prethodnoj Operativnoj grupi ostaju na snazi. Pojačavaju se u pravcu da se zadužuje Uprava policije da pojača prisustvo policijskih službenika, posebno na ulazima u USK u mjestima Otoka i Velečevo, da se ni na koji način ne smije ugroziti bezbjednost građana zbog koncentracije migranata”, rekao je Ružnić.

On je dodao da se zabranjuje prodaja karata migrantima za unutrašnji prevoz.

Ostavite komentar: