Kojić očekuje i pomoć Srbije: Nastavak radova na Sabornoj crkvi zahvaljujući predsjedniku Dodiku

03.04.2024. | 15:26

Radovi na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru biće nastavljeni polovinom aprila zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je starješina ove crkve Duško Kojić.

Kojić je naveo da su jedno vrijeme radovi na završetku obnove Saborne crkve bili u zastoju, te da je predsjednik Dodik omogućio da se sa projektom nastavi.

Predsjednik Srpske je u septembru prošle godine prilikom donatorskog ručka za obnovu Saborne crkve i posjete Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Mostaru, najavio da će Republika Srpska obezbijediti najmanje tri miliona evra.

– Predsjednik Dodik dao je obećanje da će se založiti za završetak obnove Saborne crkve i obezbijediti materijalna sredstva. Jedan dio tih sredstava već je uplaćen na račun naše eparhije, a sredstva će dalje pristizati kako se budu izvodili radovi. Tako će polovinu sredstava za završetak radova obezbijediti Republika Srpska – rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, prva faza radova u aprilu obuhvata uređenje partera Saborne crkve i rehabilitaciju kapije, koja je djelo čuvenog arhitekte Momira Korinovića i koja se mora obnoviti u izvornom obliku visine 18 metara, jer je riječ o nacionalnom spomeniku.

– Trenutno je u izradi projektna dokumentacija koja bi trebala biti gotova polovinom aprila, a potom kreću i radovi na prvoj fazi obnove partera – rekao je Kojić.

On je dodao da će prva faza obuhvatiti i rehabilitaciju i popravak zida oko Saborne crkve.

– Zbog bezbjednosti Saborne crkve, klizišta i pjeskovitog terena, biće potrebno uraditi još jedan potporni zid iza već postojećeg zida kako bi se obezbijedila sigurna sanacija postojećeg zida koji je, takođe, nacionalni spomenik – naveo je Kojić.

Starješina Sabornog hrama navodi da će biti urađene i stepenice do magistralnog puta.

– Izgradnjom magistrale presječeno je dvorište Saborne crkve i stepenice. Sada se radi studija kako stepenicama vratiti vezu između Saborne crkve i Starog grada, kao i garaže koja će biti kod Saborne crkve – rekao je sveštenik.

On je istakao da se u isto vrijeme radi i projekat uređenja enterijera crkve, tako da će se istovremeno raditi i unutrašnji radovi, a nakon toga i izgradnja garaže i parohijskog doma.

Kojić je naveo da se u ovim poslovima očekuje i pomoć Srbije koja je i do sada pomagala u istoj mjeri, kao i Republika Srpska, i najveći su donatori obnove.

Sveštenik je dodao da je i grad Mostar u ovogodišnjem budžetu obezbijedio dio sredstava u iznosu oko 170.000 KM, te da je manji dio obezbijeđen i preko projekata na nivou Federacije BiH.

– Nadamo se da će i vlade Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona aktivnije uključiti u finansiranje kako bismo obnovu Saborne crkve mogli završiti do 2026. godine – rekao je Kojić.

Saborna crkva Svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara, a proglašena je i za nacionalni spomenik. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.