Koje bi uslove trebalo da ispunjavaju predškolske ustanove u RS?

Kako treba da izgledaju i koje sve uslove treba da ispunjavaju predškolske ustanove u Republici Srpskoj, propisano je novim Pravilnikom.

Јedna od novina je i pribavljanje saglasnosti roditelja za objavljivanje snimaka i fotografija, na kojima su njihova djeca.

Sve je bliži dan kada će Nenad podne u parku zamijeniti predškolskim aktivnostima. Јedna od prvih stvar i koja će mamu Јelenu dočekati na upisu, jeste saglasnost za korištenje fotografija i snimaka na kojima je njeno dijete.

– Nisam baš za to, za objavu videa i fotografija. Ne vjerujem da ću potpisati, ne vidim koja je funkcija, šta je bit toga – kaže Јelena Drvar iz Banjaluke.

Јedno je, kaže, fotografija za ličnu arhivu, a drugo ona koja može da završi na tuđem profilu na društvenim mrežama. To je jedna od novina novog pravilnika o predškolskom vaspitanju.

– Da bi se dijete snimalo ili fotografisalo predškolska ustanova mora imati dozvolu samog roditelja – ističe Nataša Cvijanović, načelnica Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova Sanjin Burzadžija kaže – ovakvu praksu članice Udruženja privatnih predškolskih ustanova imaju već godinu dana.

– Taj dokument roditelj potpiše i nakon toga mi imamo saglasnost roditelja u našoj daljoj saradnji. Mi imamo i drugu stranu, kada roditelj nije dao pristanak za fotografisanje ili snimanje aktivnosti dijeteta, ali to ne isključuje dijete iz aktivnosti – smatra Buzadžija.

Bezbjednost i privatnost djeteta ovim će, smatraju u resornom ministarstvu, biti značajno poboljšana. Uz ovo, definisana su i pitanja izgleda i sadržaja objekata u kojima djeca borave.

– Svaka predškolska ustanova treba da ima radne sobe, prostorije za zajedničke aktivnosti, sanitarne prostorije za odrasle i djecu, komunikacioni prostor, garderobu, tehnički blok i sam način opremanja tih prostora – istakla je Cvijanovićeva.

U banjalučkom Centru za predškolsko obrazovanje kažu – novi pravilnik više će značiti vrtićima koji se tek grade.

– Uključujući temperaturu prostorija, visinu stropova, stubišta, gazišta, veličinu prostorija, koliko djece, to je definisano Zakonom o predškolskom obrazovanju, koliko djece u kojoj grupi može da boravi – navodi Јelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko obrazovanje u Banjaluci.

Optimalnim se smatra da u objektu boravi do 100 mališana i da vrtić ima četiri do pet vaspitnih grupa. Definisano je i da jedna ustanova najbolje funkioniše sa najviše sedam organizacionih jedinica, pa je novim pravilima otvorena mogućnost reorganizovanja vrtića koji ih imaju više.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: