Klimatolog objašnjava da li je tornado moguć i u BiH: Ova pojava nije česta, ali ne i nemoguća

Pojava tornada je moguća i već je evidentirana u Bosni i Hercegovini, ali manjeg intenziteta u poređenju s onim u Češkoj. Stručnjaci ih nazivaju pijavice. Penzionisani klimatolog Željko Majstorović rekao je da na našim prostorima ova pojava nije česta, ali da nije ni nemoguća.

“Tornada najviše pogađaju Ameriku, to je takozvana aleja tornada. Gotovo stotinu tornada manje jačine pogodi Evropu, uglavnom Njemačku, zemlje uz Baltičko more i Italiju. Što se tiče naših krajeva, uglavnom su u pitanju pojave manjeg tornada, koji se zove pijavica”, rekao je Majstorović.

Zbog evidentnih klimatskih promjena, povećava se i mogućnost za ovakvim pojavama.

“Povećavaju se frekvencija i intenzitet tih pojava. S obzirom na to, moguća je pojava jače pijavice, pogotovo na sjeveru zemlje, u Posavini, te u Hercegovini, bliže moru. Koliko će to biti jako i kada, to je nepredvidivo, jer su evidentne klimatske promjene. Razlika u temperaturi donjeg i gornjeg sloja atmosfere može predstavljati jedan od razloga nastanka tornada”, kazao je Majstorović.

U prethodnih nekoliko godina pijavice su zabilježene u našoj državi, i to u Gradišci, Prijedoru i Popovom polju. Naime, u Bosni i Hercegovini pijavice su 2017. pogodile Posavinu. Majstorović kao “krivce“ navodi klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj.

Moguć uzrok

“Posljednjih nekoliko dana zabilježene su ekstremno visoke temperature vazduha u Evropi, a i kod nas. Moguće da je i to jedan od uzroka jer dodirom visokih i niskih temperatura zračnih masa može doći do pojave ovih vjetrova“, dodao je Majstorović u razgovoru za Avaz.

Kako nastaje

Tornado nastaje u uslovima prodora svježeg vazduha iz sjevernih predjela na područje vrlo zagrijanog vazduha, na crti njihovog dodira, uz jaku grmljavinu, najčešće u toplije doba godine. Dva su tipa tornada. Jedan se rjeđe pojavljuje, i to uz jako razvijene grmljavinske ćelije i tzv. mezociklonu, a drugi, češći tip, nastaje na granici izraženo različitih i vrlo labilnih vazdušnih masa.

Ostavite komentar: