Kad je rodni kraj daleko: Oko 600 krajiških Srba na “prelu” u Čikagu

Kulturno-zabavna manifestacija pod nazivom “Krajišnici đe ćemo na prelo” okupila je u Čikagu oko 600 krajiških Srba iz SAD i Kanade.

Ova kulturno-zabavna manifestacija održana je sinoć u Čikagu 21. put za redom u organizaciji Udruženja krajiških Srba “Prelo”.

Svetozar Dančuo iz Udruženja “Prelo” iz Čikaga potvrdio je Srni da se okupio veliki broj Krajišnika iz Amerike i Kanade, čime su poslali poruku da ne zaboravljaju zavičaj.

“Tokom prela u Čikagu srpovedena je veoma uspješna akcija prikupljanja novca za izgradnju crkve posvećene jasnovačkim novomučenicima u mjestu Međuvođe u Potkozarje. U velikoj mjeri učestvovali su i potomci postradalih u ustaškim logorima”, dodao je Dančuo.

Generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović u obraćanju u prepunoj sali manastira Nova Gračanica istakao je da se veza dijaspore i matice Srbije učvršćuje, o čemu svjedoči i direktna avionska linija iz Čikaga do Beograda.

Episkop novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin rekao je da Udruženje “Prelo” čuva tradiciju, običaje i kulturu srpskog naroda u Čikagu.

U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupili su brojni umjetnici, među kojima i folklorne grupe “Oplenac” i “Svilen konac”.

Postavljena je i izložba sa biografijama znamenitih Srba sa Korduna čiji je autor Svetozar Dančuo.

Prema njegovim riječima, posebno mjesto u okviru izložbe zauzima Sava Mrkalj, reformator srpske ćirilice i jezika, pjesnik, monah i učitelj.

“Tu su i Milan Vujaklija, autor čuvenog riječnika stranih riječi i izraza, Vladimir Matijević, osnivač društva `Privrednik` koje je zaslužno za školovanje više od 40.000 siromašne srpske djece u prvoj polovini 20. vijeka, sveti sveštenomučenik Branko Veljunski, fudbaler Goran Bunjevčević, ali i operska pjevačica Mirjana Dančuo”, dodao je Dančuo.

Udruženje krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga, iako jedno od najmlađih srpskih organizacija u Americi, po aktivnostima je među vodećim na širem području Čikaga.

Ostavite komentar: