Još nisu otišle u zaborav: Stanovnici BiH mjesečno pošalju blizu 120.000 MMS poruka

Da MMS – poruke u BiH još nisu otišle u zaborav, svjedoče podaci prema kojim ih se mjesečno pošalje blizu 120.000.

U pitanju su poruke, kojim smo, prije epohe društvenih mreža, masovno slali fotografije, video-snimke i slične sadržaje.

Iako broj poslanih SMS i MMS poruka na području BiH bilježi padove, tu vrstu komunikacije, prema saopštenju Agencije za statistiku BiH, koja se poziva na podatke Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, mnogi još uvijek koriste.

Na broj poslanih SMS i MMS poruka je, kako se čini, značajno uticala i pandemija virusa korona, zbog koje su se kontakti “oči u oči” znatno redukoval, pa se komunikacija “preselila” na telefone.

Naime, primjetno je da je broj poslanih MMS poruka tokom pandemije, naročito u 2020. godini, porastao u odnosu na period prije iste.

Naprimjer, od jula do septembra 2020. godine poslano je čak 361.000 MMS – ova, što je za oko 50.000 više u odnosu pomenuti period 2019. godine.

U istom periodu 2021. godine poslali smo oko 357 hiljada MMS-ova, ili, mjesečno, 119.000.

Podaci takođe pokazuju da se trend pada ukupnog broja aktivnih fiksnih telefonskih linija dominantnih operatera nastavio i u 2021. godini.

Međutim, ukupan broj korisnika mobilne mreže tj. SIM kartice je u porastu. Dovoljno je reći da stopa penetracije iznosi 110 odsto što znači da na 100 građana imamo 110 mobilnih telefona.

Svakako da MMS nije izumro, ali je, među sadašnjim tinejdžerima, totalna nepoznanica. Petnaestogodišnja Elma kaže da ne zna ni šta je u pitanju

“Ne znam ni šta je to niti sam ikada do sada čula za MMS, nije mi uopšte poznato”, priča za “Nezavisne novine” Brčanka Elma (15), a isto kažu njeni vršnjaci Ivana, Adna i Melisa.

Ostavite komentar: