Johanes Han pisao Suzani Radanović, majci stradalog Davida Dragičevića

Evropski komesar Johanes Han (Johannes Hahn) pisao je Suzani Radanović, majci stradalog mladića iz Banje Luke Davida Dragičevića, i kazao da će pratiti slučaj njenog sina te podržavati napore građana za jačanje vladavine prava.

Han je odgovorio Radanović na pismo koje mu je slala u martu ove godine, a ubrzo nakon toga je održao i sastanak s njom.

– Kao što sam naglasio na sastanku, Evropska komisija očekuje da će slučaj tragične smrti Vašeg sina biti potpuno istražen bez odgađanja na kompetentnim sudovima, koji će poštovati evropske standarde krivične istrage. Želim naglasiti da Evropska komisija intenzivira napore u nadgledanju funkcije vladavine pravnog sistema u BiH.

U ovom kontekstu, viši eksperti iz EU analiziraju funkciju pravosudnih institucija i njihovu interakciju s uredima tužilaca, a počeće pratiti i istrage u području ozbiljnih zločina – napisao je Han.

 

Rezultati ovih analiza biće saopšteni najesen na konvenciji u kojoj će biti vladine institucije, predstavnici civilnog društva i eksperti. Podsjetio je kako su vladavina zakona, ljudska prava i fundamentalne slobode preduslov i eliminatorni test kredibilnosti i posvećenosti vlasti evropskim integracijama.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: