Jevđenić potvrdio: U KPZ-u Banjaluka trenutno nema nijednog maloljetnika

08.05.2023. | 12:10

U Odjeljenju vaspitno-popravnog doma za mušku omladinu Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Banjaluka, trenutno nema nijednog maloljetnika, a od 2006. godine kroz ovu ustanovu prošlo ih je 108, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora KPZ-a Dragan Jevđenić.

“Tendencija upućivanja maloljetnika u vaspitno-popravni dom u posljednjih pet godina znatno je smanjena, tako da godišnje primamo jednog do dva maloljetnika”, naveo je Jevđenić.

Prema njegovim riječima, u Odjeljenje vaspitno-popravnog doma za mušku omladinu u okviru KPZ-a Banjaluka dolaze stariji maloljetnici i mlađa punoljetna lica, što znatno smanjuje dužinu boravka u ustanovi.

“Kada maloljetnik dođe u vaspitno-popravni dom upućuje se u prijemno odjeljenje na opservaciju koju vrše psiholog i socijalni radnik”, naveo je Jevđenić.

On je rekao da dužina boravka maloljetnih lica u Odjeljenju vaspitno-popravnog doma najkraće može da bude šest mjeseci, a najduže do četiri godine.

“Sud koji uputi maloljetnika u vaspitno-popravni dom svakih šest mjeseci preispituje da li postoji osnov za produženje vaspitne mjere ili ide sa obustavom”, pojasnio je Jevđenić.

On je rekao da se maloljetnik pušta kući kada Sud ocijeni da je vaspitno-popravna mjera završena.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela, Jevđenić kaže da su to u prvom redu krivična djela protiv imovine – krađe, teške krađe i razbojništva, ističući da je ranije bilo slučajeva da su u ovu ustanovu upućivana i djeca zbog pokušaja ubistva i silovanje.

On je naveo da je Odjeljenje vaspitno-popravnog doma za mušku omladinu u okviru KPZ-a Banjaluka trenutno jedino specijalizovano odjeljenje ovog tipa u Republici Srpskoj.