Jedno lice preminulo: U Srpskoj u ovoj godini 11 oboljelih od HIV/AIDS-a

30.11.2023. | 15:15

U Republici Srpskoj je u ovoj godini prijavljeno 11 oboljelih od HIV/AIDS-a, a od posljedica ove bolesti umrlo je jedno lice, izjavila je načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Vukmirova je napomenula da je u Republici Srpskoj od 2002. godine registrovano 186 oboljelih od HIV/AIDS-a, a umrlo je 31 lice.

Ona je navela da je u 2023. godini prijavljeno pet slučajeva HIV-a i šest AIDS-a.

Najveći broj oboljelih pripada uzrasnoj grupi od 30 do 49 godina, a od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 58 odsto je homoseksualne/biseksualne orijentacije, a nešto manji broj pripada heteroseksualnoj.

“U Republici Srpskoj se u kontinuitetu provodi epidemiološki nadzor, liječenje visokoaktivnom antiretrovirusnom terapijom, kao i psihosocijalna podrška osoba sa HIV/AIDS-om”, rekla je Vukmirova.

Ona je ukazala na potrebu da se s ciljem kontrole pojave ove bolesti posebna pažnja posveti prevenciji odnosno ranom otkrivanju lica koji imaju rizično ponašanje, posebno onih koja su izloženi povećanom riziku.

Vukmirova je objasnila da se HIV infekcija najčešće otkriva brzim dijagnostičkim testovima, koji otkrivaju prisustvo ili odsustvo HIV antitjela, što je od esencijalnog značaja za rano otkrivanje.

“HIV infekcija se ne može izliječiti, međutim postoje efikasni antiretrovirusni lijekovi /ART/ koji kontrolišu virus i doprinose prevenciji, tako da osobe sa HIV-om, mogu živjeti dug i koliko je moguće kvalitetan život”, naglasila je Vukmirova.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava od 1988. godine, a ovogodišnji slogan je “Zapamtite i obavežite se” čiji je cilj podizanje svijesti i skretanje pažnje na važnost i problematiku o HIV/AIDS-a kao globalnom problemu, kao i sjećanje na preminule, čemu je najviše doprinijela prisutnost stigme i diskriminacije.

Vukmirova je pojasnila da drugi aspekat ovogodišnje teme “obavezati se” naglašava kolektivnu odgovornost za djelovanje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu sa HIV-om živi oko 39 miliona lica, od toga je 37,5 miliona odraslih, a 1,5 miliona djece mlađih od 15 godina.

Vukmirova je dodala da ti podaci ukazuju da su 53 odsto žene i djevojke, kao i da je od početka epidemije do sada umrlo 40,1 miliona.

Ona je navela da je u 2022. godini registrovano 1,3 milion novoinficiranih, a od posljedica ove bolesti umrlo je 630.000 oboljelih.

“Do kraja 2022. godine 29,8 miliona lica sa HIV-om /76 odsto svih lica sa HIV-om/ imalo je pristup antiretrovirusnoj terapiji /ART/”, napomenula je Vukmirova.

Ona je napomenula da se od 2010. godine broj novoinficiranih se smanjio za 38 odsto, ali da je prevencija i dalje jedan od značajnijih javnozdravstvenih prioriteta.

Vukmirova se pozvala i na podatke Zajedničkog programa UN za HIV/AIDS da je ustanovljeno da je tokom posljednje dvije godine zbog kovida i drugih globalnih kriza napredak u borbi protiv pandemije HIV-a usporen, resursi smanjeni, a kao rezultat toga milioni života su opasnosti.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sutra će od 15.00 do 20.00 časova biti organizovano testiranje na HIV/AIDS, hepatitis B i C.

Iz Instituta su pozvali zainteresovane građane, posebno mlade, ukoliko su se rizično ponašali ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, a žele saznati i provjeriti svoj HIV-status, da dođu u Centar da se testiraju.

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno i nije potreban nikakav dokument niti uputnica porodičnog ljekara, a obezbijeđeno je i savjetovanje prije i poslije testiranja.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a ili side obilježava se 1. decembra. Ova bolest je od 1981. godine, od kada se pojavila, u SAD do sada odnijela više od 25 miliona života.

Svjetski dan borbe protiv side obilježava se od 1988. godine, a crvena traka, kao simbole borbe protiv bolesti i solidarnosti sa oboljelima, ustanovljena je 1991. godine.