Izvela performans u Beogradu: Umjetnica iz Prijedora platila kaznu i ostala bez tepiha

Umjetnica Jelena Topić izvela je svoj performans sa tepihom postavljenim juče na Trgu Republike u Beogradu zbog čega joj je policija oduzela tepih i napisala joj kaznu od 10.000 dinara zbog, kako kaže, “uzrokovanja nečistoće”.

Umjetnicu je podržao i poznati beogradski ulični umjetnik i arhitekta Andrej Josifovski Pijanista.

“To je moj umjetnički rad koji smo već sprovodili u nekim gradovima u BiH. Sad smo došli u Beograd i održali smo ga na Trgu republike, ispred konja. Rad podrazumijeva da stavimo tepih i pozovemo ljude, bilo kroz razgovor, bilo pisanom porukom, da napišu kakvi problemi ih muče, i da ih gurnu ih pod tepih. Došla je potom komunalna milicija, gledali su neko vrijeme u tepih, mi smo sjedili sa strane, puštali smo da se stvari odvijaju, da ljudi pišu probleme i stavljaju ih pod tepih. U jednom trenutku, komunalna milicija pozvala je ‘Gradsku čistoću’ i njihovi radnici su pokupili tepih, a meni su napisali kaznu za uzrokovanje nečistoće, jer sam, navodno, stavila prljavi tepih na Trg”, priča za Nova.rs Jelena Topić, umjetnica iz Prijedora.

Sa umjetnicom je razgovarano u trenutku dok je odlazila u “Čistoću” da preuzme svoj tepih.

“Idemo da uzmemo tepih i da platimo kaznu. Kazna je 5.000 dinara ako se plati odmah. Platićemo kaznu, ne znam šta drugo možemo da uradimo”, priča Jelena Topić.

Ova umjetnica skrenula je pažnju cijelog regiona na svoj rad još u jesen 2013. godine, kada je u okviru performansa 31 dan svakodnevno odlazila i stajala bez riječi na gradskom trgu u Prijedoru, puštajući da prolaznici komentarišu njen gest i odgonetaju zašto je tu. O svemu tome pažljivo je vodila i dnevnik.

Performans “Guranje po tepih”, čija je svrha “osvešćivanje onih stvari koje potiskujemo u sebi”, započela je krajem prošle godine u Prijedoru, a potom ga izvela u još nekim gradovima.

“Počela sam sa ovim radom u Prijedoru 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, s njim sam posle bila u Banjaluci, Zenici, Sarajevu, Kostajnici i sada u Beogradu”, priča ona.

Prolaznici u Beogradu su prije toga, kaže ona, odlično reagovali na performans.

“Beograđani su bili baš otvoreni i napisali su mnogo ličnih problema. Čuvam i čitam te papire, a problemi su najraznolikiji. Poruke zavise od uzrasta i pola osobe, a navedeni su problemi sa školom, potkradu se i problemi sa mentalnim zdravljem, raznoliki su zaista. Ima i životnih ispovijesti, o smrti supružnika, bolesti, do svakodnevnih, malih prolema. Danas je jedan gospodin imao zanimljiv problem: nervira ga mačak, ima sijamskog mačka 15 godina, i on je taj problem gurnuo pod tepih. Jedan dječak napisao je da mu je problem da šta god da dirne osjeti elektricitet u rukama”, priča Jelena Topić.

Fotografije sa ovog performansa podijelio je na svom profilu na Instagramu i ulični umjetnik Andrej Josifovski Pijanista. Pijanista je otišao na Trg da i lično “podrži koleginicu”.

“Ne poznajemo se, ali sam otišao da je podržim. Čestitao sam joj na performansu i iskoristio sam priliku da i sam napišem na papirima šta se gura pod tepih u Beogradu. Napisao sam ‘uništavanje grada’, ‘komunalna policija’, sigurno desetak papira sam stavio pod tepih. Pitao sam komunalce da li i oni vole da guraju stvari pod tepih. Gledali su me blijedo. Rekao sam Jeleni da ne mogu ništa da joj urade osim da je legitimišu” priča Pijanista, koji je u žižu javnosti dospeo krajem prošle godine sa svojim performanson “Keep Light”, u okviru kog je pred Skupštinu grada postavio skulpturu u obliku velikog falusa okićenog lampicama.

Jelena Topić kaže i da joj se nigde do sada nije događalo da komunalna milicija ili neka druga služba reaguje ovako i da joj tepih bude odnet.

“U Sarajevu mi je prišla inspekcija i tražili su da sklonim tepih, jer će mi u suprotnom pisati kaznu. Ali ovdje, u Beogradu, pregovora nije bilo, kazna je odmah pisana”, navodi umjetnica i na pitanje da li će performans nastaviti i u drugim gradovima odgovara: “Hoću, ako mi vrate tepih”.

Ostavite komentar: