Iz UKC-a potvrdili: Imamo još malo lijekova, a Fond je nadležan za nabavku

Potvrda informacije da vlada nestašica lijekova za oboljele od HIV/AIDS u Republici Srpskoj stigla je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

„Još uvijek raspolažemo sa izuzetno malom količinom nekih od lijekova koji se koriste za antiretrovirusnu terapiju. Najurgentnija potreba je za nabavkom lijeka Efavirenz“, priznali su za BL portal iz UKC-a.

Kako ističu, Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske pravovremeno planira i zagovara poboljšanje u nabavci lijekova, od nabavke većih količina, do proširenja liste dostupnih, savremnih lijekova.

„UKC Republike Srpske koji zbrinjava HIV pozitivne osobe nije nadležan za nabavku antiretrovirusnih lijekova. Za nabavku ovih specifičnih lijekova nadležan je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske“, dodaju iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Dok se pacijenti suočavaju sa novim troškovima, jer moraju tražiti i kupovati skupe lijekove u Srbiji, a malo ko od njih će refundirati troškove, jer ne žele da im se otkrije identitet, iz Fonda zdravstvenog osiguranja u odgovoru BL portalu prije nekoliko dana nisu najavili bilo kakvo brzo i konkretno rješenje. Tvrde da redovno sprovodi javne nabavke, ali da se farmaceutske kompanije koje proizvode lijekove za oboljele od AIDS-a povlače se sa tržišta BiH, pa je konkuretnost jako mala.

Iz Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje “Potent” iz Beograda tvrde drugačije. Prema saznanjima do kojih su došli komunicirajući sa distributerima lijekova protiv HIV-a, Fond za zdravstveno osiguranje Republike Srpske već mjesecima ne preduzima korake za nabavku lijekova. Bratislav Prokić, izvršni direktor u ovoj organiazciji ističe da ih farmaceutske kuće uvjeravaju da ne postoje nikakve prepreke da nabave lijekove protiv HIV-a i da su spremne da to u najkraćem roku urade, čim im se obrate nadležni.

UKC o testiranju na HIV

Iz UKC-a navode da je kod njih moguće testiranje na HIV, uz napomenu da se u Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti rade screening testovi, a u Zavodu za mikrobiologiju UKC Republike Srpske serološki i molekularni testovi.

Podsjećamo, iz „Potenta“ tvrde da u Srpskoj ne postoji mjesto na koje možete doći i obaviti testiranje na HIV bez ostavljanja svojih ličnih podataka.

Ove godine 10 osoba zaraženo HIV-om u Republici Srpskoj

Do sada je ove godine u Republici Srpskoj zabilježeno 10 novih slučajeva osoba sa dokazanom HIV infekcijom.

Prema podacima iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske od 1.12.2021. godine, u Republici Srpskoj na osnovu analize dostavljenih prijava i podataka bilo je registrovano ukupno 151 oboljela osobe od HIV/AIDS-a, a od posljedica ove bolesti je umrlo 28 oboljelih osoba.

Od ukupnog broja registrovanih, u 2021. godini prijavljeno je ukupno 18 novih slučajeva oboljelih, (14 HIV+, 4 AIDS),  a jedna osoba je umrla od ADIS-a.

 

Ostavite komentar: