Iz lokalnih budžeta subvencije za plaćanje legalizacije za pojedine kategorije stanovništva

Nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, a koje se odnose na popuste u procesu legalizacije objekata i način plaćanja naknade, proglasio neustavnim, odnosno diskriminatorskim, opštine i gradovi u Srpskoj planiraju da iz lokalnih budžeta subvencionišu plaćanje legalizacije za pojedine kategorije stanovništva.

Osporenim odredbama zakona građanima je bilo omogućeno plaćanje troškova legalizacije na rate u trajanju i do 10 godina, plaćanje obveznicama, popust do 80 odsto ili oslobađanje od plaćanja za boračku populaciju i brojne druge beneficije, a pravo na ove olakšice ostvarivale su socijalne i boračke kategorije i porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, izbjeglice, raseljena lica i povratnici koji su svoje stambeno pitanje rješavali građenjem objekata bez prethodno pribavljene građevinske dozvole.

Skupština grada Banjaluka, na prijedlog Gradske uprave, na sjednici održanoj prošle sedmice usvojila je odluku o subvencionisanju za pomenute kategorije, a popusti će biti i u visini do 90 odsto.

– Trenutno imamo oko 10.000 zahtjeva za legalizaciju i na ovaj način želimo da olakšamo legalizaciju socijalno ugroženim i boračkim kategorijama. Subvencije su predviđene za sve nove zahtjeve, ali i svi oni koji su već predali zahtjev i koji su u procesu legalizacije, ako ispunjavaju uslove predviđene ovom odlukom, moći će to pravo da ostvare – kazali su iz Gradske uprave Banjaluka.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva i predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić kaže da je model koji je Banjaluka usvojila dobar, ali da nisu svi u mogućnosti da donesu takvu odluku.

– Banjaluka, kao najveći centar, sigurno ima i najveći broj takvih slučajeva, ali i najviše mogućnosti da subvencioniše legalizaciju. Uvažavajući posebno kategorije poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, boraca generalno i socijalno ugroženih, taj model koji je Banjaluka pripremila Savez opština i gradova će iskoristiti da usmjeri kao preporuku, da se jednoobrazno i druge lokalne zajednice opredijele u tom pravcu – kazao je Ćosić, navodi “Glas Srpske”

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da će ova lokalna zajednica teško moći da subvencioniše legalizaciju, jer je na prostoru Bijeljine veliki broj izbjegličkih porodica.

– To nam predstavlja veliki problem, jer u ovom trenutku imamo više od 6.000 nelegalno izgrađenih objekata koji čekaju legalizaciju i kada bismo subvencionisali sve zahtjeve, skoro čitav budžet bismo morali za to izdvajati. Razmislićemo o nekom umanjenju iznosa, da se opština odrekne svoje zarade, ali to je pitanje o kojem tek treba da razgovaramo – kazao je Mićić.

Presuda

Ustavni sud je, obrazlažući odluku o neustavnosti Zakona o uređenju prostora i građenju, naveo da su znatne pogodnosti prilikom plaćanja naknade za legalizaciju objekata, dok ovakve pogodnosti nisu omogućene legalnim graditeljima.

– Za Ustavni sud očigledno nije od značaja bila činjenica da su pravo na propisane beneficije imale samo pojedine socijalne kategorije građana, dok su svi ostali bespravni graditelji morali platiti naknadu u punom iznosu – kazali su ranije iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Ostavite komentar: