Iz boračkih organizacija ogorčeni: U Gacku otkriven spomenik pripadnicima Armije BiH

Predsjednik Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine Slobodan Ilić osudio je današnji komemorativni skup pripadnicima Armije BiH u gatačkoj Mjesnoj zajednici Kula, kojem je prisustvovao i lider SDA Bakir Izetbegović, a sa koga su upućene prijetnje Srbima.

Osim komemorativnog skupa, u Mjesnoj zajednici Kula danas je otkriven spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH, te obilježeno 29. godina od formiranja gatačkog bataljona “Šargan” Armije BiH.

Ilić je rekao novinarima da je jedinstven stav boraca istočne Hercegovine da 20 godina od završetka rata nije dobro ovakve skupove pretvarati u događaje odakle će se čuti neprimjerene poruke, te da je nedopustivo da Srbi od žrtve postaju agresori.

“Ne možemo prihvatiti ovakva dešavanja sa kojih se čuju prijetnje i podsjeća na zadnji rat. Osuđujemo svaki događaj sa koga se upućuju prijetnje Srbima”, rekao je Ilić.

On je istakao da je svaka poruka koja na neki način Srbe diskriminiše za stradanja prekrajanje i falsifikovanje istorije, te da Boračka organizacija to ne prihvata i osuđuje.

Ilić kaže da izgradnja spomenika na svoju ruku i poruke koje se tamo mogu pročitati nisu dobronamjerne i da su za svaku osudu, te da ne zna da se ijedan incident desio povratnicima u Hercegovini, što se ne može reći za srpske povratnike u Federaciji BiH /FBiH/.

“U FBiH svakodnevno vidimo rušenje groblja, skrnavljenje vjerskih objekata. Prema tome, ne možemo prihvatiti ovakva dešavanja sa kojih se čuju prijetnje i podsjećanja na zadnji rat”, rekao je Ilić.

On je ukazuje da je jedinica “Šargan” formirana u Mostaru i da nema ništa zajedničko sa Gackom, osim ako su njeni pripadnici porijeklom iz te opštine. Ilić je osudio i to što na području Gacka postoje tri spomenika pripadnicima Armije BiH, a u Federaciji BiH nema nijedan spomenik srpskim borcima.

Povodom izgradnje spomenika pripadnicima Armije BiH u Mjesnoj zajednici Kula, načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković rekao je novinarima da je nalazom inspekcije utvrđeno da ne postoje zakonom propisane dozvole za njegovu gradnju i da je jedan njegov dio sporan.

“Ono što je sporno, biće uklonjeno”, rekao je Milinković, te dodao da nikakav zahtjev za izgradnju spomenika nije podnesen.

Milinković je poručio da nije potrebno podizati tenzije niti širiti mržnju, te da opština čini sve u korist dobrih međususjedskih odnosa. Izetbegović je na ovom skupu poručio da će “Šargan” “ako ga neko dira žestoko odgovoriti”.

“Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinićemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo”, rekao je Izetbegović.

Ostavite komentar: