Istraživanje: Roditelji osnovaca nastavi na daljinu dali trojku

Čak 81 odsto roditelja priznalo je da radi zadaću umjesto svoje djece, osnovaca koji prate nastavu na daljinu u Republici Srpskoj. Više od trećine roditelja zabrinuto je zbog nivoa i kvaliteta znanja koja će njihova djeca da usvoje tokom ovakvog vida nastave.

Ovo je pokazalo istraživanje univerzitetskog profesora Saše Čekrlije “Obrazovanje kroz ekran i uloga roditelja“, čije rezultate Srpskainfo objavljuje u nastavku u integralnoj verziji.
“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji s Republičkim pedagoškim zavodom i Javnim televizijskim servisom Republike Srpske (RTRS) od 17.3.2020. emituje instruktivnu nastavu za učenike osnovnih škola iz Republike Srpske. Program instruktivne nastave podrazumijeva davanje osnovnih instrukcija i gradiva koje učenici treba da usvoje prema nastavom planu i programu koji je usvojen Kalendarom rada za školsku godinu.

Uzorak i struktura ispitanika

Na uzorku od N=324 roditelja (polna struktura M=139, Ž=185) provedena je anketa putem onlajn upitnika o iskustvima roditelja u vezi s praćenjem instruktivne nastave u Republici Srpskoj putem Javnog servisa. Istraživanje je provedeno od 17. do 22. aprila 2020.
Roditelji koji su davali odgovore na devet pitanja u prosjeku imaju 41 godinu starosti. oko 34% anketiranih imaju jedno dijete u osnovnoj školi, 58% ih ima dvoje djece osnovnoškolskog uzrasta, dok se osam odsto anketiranih izjasnilo da su roditelji troje djece koja pohađaju osnovnu školu. U istraživanju nije učestvovao nijedan roditelj koji u osnovnoj školi ima četvoro djece.

Rezultati

Prema dobijenim rezultatima vidi se da je najviše roditelja instruktivnu nastavu na daljinu ocijenilo ocjenom tri, njih 39%, zatim slijede ocjene četiri i pet. Ocjenom jedan i dva instruktivnu nastavu na daljinu ocijenilo je 24% roditelja.
Takođe, čak 72% roditelja izjasnilo se da svakodnevno učestvuju u praćenju nastave na daljinu, a njih 56% svakodnevno pomaže djeci u savladavanju zadataka. Više od 80% roditelja priznalo je da je do sada uradilo zadatak ili samostalni rad umjesto djeteta, a njih 14% često obavlja školske zadatake umjesto djece.
Rezultati pokazuju da više od polovine roditelja svakodnevno komunicira s razrednim starješinom ili učiteljem, tačnije njih 57%. Istovremeno, 43% roditelja nema takvu komunikaciju. Takođe, istraživanje je pokazalo da roditelji i učenici u navjećoj mjeri koriste mrežu viber, njih 78%, dok 16% samostalan rad nastavnicima i učiteljima dostavljaju koristeći mejl. Ostale alate komunikacije koristi njih šest odsto.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar: