Iskazali namjeru za azil: Migranata u BiH za 45 odsto manje nego lani

Služba za poslove sa strancima u BiH je od početka ove godine registrovala 13.683 migranta koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 45 odsto manje nego u istom periodu lani kada je registrovano 25.076 lica koja su iskazala namjeru za azil.

U oktobru Služba je registrovala 1.207 migranata koji su iskazali namjeru za azil, što je za 34 odsto manje nego u septembru kada je registrovano 1.837 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u BiH.

Kao rezultat kontinuiranog sprovođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u proteklih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 13 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani Avganistana, Pakistana i Iraka.

Strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH, saopšteno je iz ove službe. U posljednjih sedam dana, sa teritorije BiH udaljeno je 11 stranih državljana među kojima su četiri državljanina Turske, četiri Albanije, dva Avganistana i jedan državljanin Sirije.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja, te su do udaljenja sa teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa Srbijom, državljanin Sirije i državljani Avganistana su vraćeni u Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porijekla.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata.

Ostavite komentar: