Inspekcija sve rjeđe rješava reklamacije

Neuvažene reklamacije i nesporazumi na relaciji trgovac-kupac sve su rjeđa pojava u Srpskoj, jer su i jedni i drugi upućeniji u prava i obaveze što potvrđuju i podaci Inspektorata na čiju je adresu za šest mjeseci stiglo tek 85 žalbi potrošača.

U Inspektoratu RS ističu da je tržišna inspekcija u proteklom periodu pored sprovođenja niza mjera na suzbijanju širenja virusa korona u zajednici te kontrola formiranja cijena u Srpskoj, poseban akcenat stavila i na zaštitu prava potrošača.

– U prvom polugodištu ove godine na osnovu reklamacija potrošača izvršeno je svih 85 kontrola. Na mjestu je uvaženo 47 reklamacija, dok je njih 14 riješeno nakon naloženih upravnih mjera. U 22 kontrole utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane ili nisu u nadležnosti tržišne inspekcije, a u dva slučaja inspekcijski postupak još traje – rekli su u Inspektoratu RS i dodali da su se potrošači najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću i telekomunikacione usluge.

Navode da su potrošači posljednjih godina značajno radili na vlastitoj edukaciji i informisanju o svojim pravima te da svijest o njihovim pravima svakim danom raste. Naglašavaju da je vidan napredak i u ponašanju trgovaca te da se sve češće susreću sa situacijama u kojima se žalbe potrošača rješavaju dogovorom i kompromisom, bez posezanja za represivnim mjerama od strane inspekcije.

– Zahvaljujući radu Ministarstva trgovine i turizma RS na zakonskom uređenju brojnih potrošačkih pitanja, radu kontrolnih organa te udruženjima za zaštitu prava potrošača koja su u Srpskoj izuzetno aktivna i angažovana, ostvareni su značajni pomaci i u svijesti privrednih subjekata o obavezi poštivanja prava potrošača – rekli su u Inspektoratu i pozvali građane da im se obrate kada god smatraju da su im prava uskraćena.

Da je broj žalbi potrošača smanjen pokazuje i podatak da su inspektori lani obavili 221 kontrolu po konkretnim reklamacijama domaćih kupaca. Direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su potrošači sve upućeniji u svoja prava.

– Najstarija udruženja za zaštitu potrošača u Srpskoj djeluju već 12 godina i logično je da je svijest porasla. Ipak, nikada nećemo doprijeti do svih potrošača, ali za pohvalu su i rezultati koje smo do sada ostvarili – rekla je Marićeva. Ističe da udruženja i dalje imaju mnogo posla kad se radi o ponašanju trgovaca.

Savjeti

Murisa Marić kaže da se građani udruženjima za zaštitu potrošača sve češće obraćaju i za savjet gdje nešto da kupe i kako da se ponašaju kada dođu u situaciju da im treba reklamacija.

– U posljednjih mjesec nam se javilo oko 150 sugrađana koji su tražili savjet, informacije, zaštitu prava, što dovoljno govori o buđenju svijesti – rekla je Marićeva.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

 

Ostavite komentar: