Igraju se sa koronom: Rizikuju zdravlje praveći privatne žurke po dvorištima i vikendicama

Svjedoci smo svakodnevnih poruka da je važno da izbjegavamo okupljanja, naročito sada kada djeca treba da krenu u školu. Međutim, svjedoci smo i da se pojedinci oglušuju na te apele.

Čak je premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio da je dao nalog Inspektoratu Srpske, Ministarstvu lokalne uprave i samouprave i MUP da odmah reaguju ukoliko dobiju informacije o žurkama koje se organizuju na imanjima, a građane je pozvao da prijave gdje primjete da su organizovana takva okupljanja, mimo preporučenih mjera.

Zbog ograničenog radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih ograničenja zbog epidemije novog virusa korona, pojedini građani organizuju zabave u dvorištima kuća, a neki i iznajmljuju kuće i vikendice i angažuju muzičare. Naravno, ništa od toga nije zabranjeno, ali postoje epidemiloške mjere koje su obavezne i one koje se preporučuju, a na privatnim imanjima je gotovo nemoguće nadzirati poštovanje mjera. Sve je na ličnoj odgovornosti.

Prihvatanje rizika

Dešava se da mladenci prave svadbu i da pozovu i oko 300 zvanica, iako su svjesni da je dozvoljeno najviše 50 ljudi. Na upozorenje vlasnika svadbenih salona, mladenci i dalje insistiraju na tome, uz prihvatanje rizika koji podrazumijeva plaćanje kazne u slučaju dolaska inspekcije. A kazna iznosi 1.000 KM za preduzetnika i 2.000 KM za pravna lica. Ako se plati u roku od osam dana, onda je u pitanju polovina iznosa.

“Naseljem je nedavno odjekivala muzika uživo s jednog privatnog imanja. Kontaktirali smo policiju i oni su nam rekli da su dali dozvolu za zabavu do ponoći”, kaže jedna Banjalučanka.

Međutim, u CJB Banjaluka tvrde da ne daju odobrenja za održavanje privatnih zabava.

Zvanično je saopšteno da je policija na jednoj privatnoj žurci kod Srpca zatekla oko 100 ljudi.

“Razgovarao sam s ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem. On će poslati depešu svim policijskim upravama da rade na suzbijanju takvih dešavanja”, izjavio je premijer RS Radovan Višković.

Uzaludni apeli

Premijer se poziva na žalbe i apele zdravstvenih radnika, prije svega iz UКC u Banjaluci, zbog organizovanja žurki, koje postaju novi klasteri, čime se dodatno opterećuje zdravstveni sistem.

“Nekorektno je i problematično da zdravstveni radnici rade bez predaha i odmora, dok pojedinci organizuju žurke na imanjima i ugrožavaju svoje, ali i zdravlje svojih najbližih i sugrađana”, upozorava Višković.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković RS kaže da su žurke na privatnim imanjima, odnosno kontrole na takvim mjestima „problematične“ zbog pravne regulative, jer je riječ o privatnoj imovini, piše Srpskainfo.

“Mnogo teže je iskontolisati poštivanje epidemioloških mjera na zabavama koje organizuju građani u privatnim kućama u odnosu na javna mesta”, objašnjava Zeljković.

On ističe da Institut, u svakom slučaju, ne preporučuje organizovanje privatnih zabava, iako je zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije dozvoljeno okupljanje do 50 osoba na jednom mjestu, uz držanje distance, nošenje maske i na otvorenom, ako nema rastojanja od dva metra…

“U pojedinim slučajevima reagovali su i komunalna policija i MUP RS, odnosno morali su da prekidaju takve zabave, jer je bilo okupljeno puno ljudi na mjestu koje definitivno nije bilo uslovno za to”, ističe Zeljković.

Ostavite komentar: